Фейки російської пропаганди про удари по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві проаналізував Снєгирьов

Дмитро Снєгирьов. Фото: rozmova.wordpress

Російська Федерація намагається запустити інформаційно-психологічні операції (ІПСО), кажучи про те, що вражаючі елементи, які були зафіксовані на місці падіння ракети на території лікарні “Охматдит”, — це не російська Х-101, а українська зенітна ракета. Але в цьому катастрофічний прорахунок російської сторони. Про це сьогодні, 8 липня, сказав в ефірі телеканалу FREEДОМ військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

Він звернув увагу, що ще в січні 2024 року в російських ЗМІ з’явилося повідомлення про модернізацію ракети Х-101, внаслідок чого її бойову частину було збільшено з 400 кг до 800 кг.

“Мова про те, що вони використовують дві бойові частини по 400 кг. Одна з бойових частин має вражаючі елементи кубічної форми — саме ті вражаючі елементи, які й знайшли кияни. Друга бойова частина — це вражаючі елементи, які просто не залишать шансу вижити тим, хто перебуває у зоні ураження”, — пояснив військово-політичний аналітик.

Снєгирьов проаналізував російські ЗМІ та з’ясував, що вони запустили кілька версій ІПСО одночасно.

“За однією з версій, вони визнають, що удару завдано Росією, але нібито по “військовому об’єкту”, йдеться про завод ім. Артема, який, за словами росіян, розташований за кілька сотень метрів. Але міністерство оборони РФ заявляє, що X-101 — високоточна зброя, з точністю ураження цілі до 10 метрів (російські медіа взагалі кажуть від 1 до 3 метрів). Тож про які кілька сотень метрів розповідають російські ЗМІ, намагаючись відбілити цей жахливий злочин власних повітряно-космічних сил?” — зауважив він.

Військово-політичний аналітик акцентував: окрім дитячої лікарні “Охматдит”. у Києві удар припав на медичний центр, де було пологове відділення і загинули люди, а також на житловий будинок.

“Це теж розбиває версію росіян про завдання удару по військовій інфраструктурі в Києві”, — додав Снєгирьов.

Також він розповів про іншу версію російських пропагандистів, які стверджують, що удар нібито завдавали зенітною ракетою.

“Причому операторами були, звісно, американці, і нібито цей удар готувався під сьогоднішній візит прем’єр-міністра Віктора Орбана. Черговий прокол. Тому що подібний характер злочину — здійснення масованих ударів по цивільних об’єктах не тільки Києва, а й Дніпра, Кривого Рогу, Покровська — готували не один день, щонайменше, кілька тижнів.

Це саме російська ракетна атака, і вони присвятили її до міжнародних візитів українського президента Володимира Зеленського. Сьогодні він у Варшаві, де відбулося підписання безпекового договору з Польщею. І головне — участь президента України в саміті НАТО, який відбудеться 9-11 липня у Вашингтоні. А на саміті буде підписано історичний для України документ щодо розширення військово-технічної допомоги, що насамперед зміцнить українську ППО. Плюс днями прозвучали заяви й генсекретаря НАТО Столтенберга, і президента США Байдена про те, що результати саміту НАТО будуть приємним сюрпризом для України”, — сказав аналітик.

На його думку, завдаючи ракетних ударів по Україні, Путін вирішив шантажувати країни Заходу та українське військово-політичне керівництво, даючи зрозуміти, що в разі подальшої військово-технічної допомоги він залишає за собою право завдання удару по мирних об’єктах.

“Цей злочин готувався не один день, тобто мав на меті саме завдання ударів по цивільній інфраструктурі. Мета — залякати Захід, не дати можливості інтеграції України в північноатлантичні структури та посіяти хаос, паніку серед мирного населення і викликати невдоволення діями відповідності Сил оборони України системам ППО і, головне, військово-політичного керівництва нашої країни”, — вважає Снєгирьов.

Читайте також“Я ж не залишу лежачу дитину, обгорнула її в простирадло і понесла на плечах”: свідки російського удару по “Охматдиту” розповіли про пережите (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, сьогодні російська армія випустила по Україні понад 40 ракет різних типів. Під ударами перебували Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Покровськ, Слов’янськ, Краматорськ. У Києві російська ракета вдарила по Національній дитячій спеціалізованій лікарні “Охматдит” — зруйновано токсикологічне відділення, де на момент атаки перебували діти.

Читайте такожУ підвалі зруйнованого корпусу лікарні “Охматдит” можуть перебувати люди, — речник Київської МВА

Прямий ефір