Мігрантів у Росії обманом відправляють на війну проти України (ВІДЕО)

Мігранти. Фото: РИА Новости

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час свого візиту до РФ вимагатиме від Кремля якнайшвидшого звільнення індійців із російської армії, передає Reuters. Сьогодні, за оцінками МЗС Індії, у лавах росармії можуть служити до 40 індійців. Більшу частину з них було залучено до служби обманом. Комусь обіцяли хороший заробіток, хтось приїхав у РФ здобувати освіту, інформує FREEДOM.

Спроба прем’єр-міністра Індії переконати Кремль повернути на батьківщину незаконно мобілізованих індійців стане не першою. Так, минулого місяця після смерті двох індійців в армії РФ Нью-Делі зажадав від Кремля повернути завербованих громадян. Їх щонайменше 40 осіб. При цьому сьогодні вже відомо про смерть щонайменше чотирьох громадян Індії.

“Ми докладаємо всіх зусиль, щоб індійські громадяни повернулися якомога швидше”, — заявив міністр закордонних справ Індії Вінай Кварта.

У Росії понад 30 тисяч мігрантів, 10 тисяч із них відправили на війну проти України, заявив минулого тижня глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін.

“Навіщо вони там потрібні, ці товариші? Рити окопи й укріплення створювати, для цього потрібні хороші робочі руки. Вони сьогодні поповнюють наші тилові підрозділи”, — заявив Бастрикін під час виступу на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі 27 червня 2024 року.

За логікою Кремля, кожен прибулий, який отримав російський паспорт, має стати на військовий облік і за потреби (за словами Бастрикіна) вирушити на фронт. Така необхідність, за збігом обставин, відбувається з кожним другим мігрантом. А повістки їм вручають разом із паспортом. Бастрикін упевнений — саме натуралізованих громадян потрібно відправляти на війну Росії проти України насамперед. Усі мігранти в Російській Федерації — у зоні ризику, кажуть правозахисники.

“Вони повинні розуміти, що їм ніхто не допоможе, ніхто не захоче їх захищати, нікому вони не потрібні. Це витратний матеріал. Найлегше мобілізувати таких, у яких не буде дружин мобілізованих, у яких не буде правозахисників, у яких не буде посольств, у яких не буде нікого. Їх просто заберуть і вб’ють”, — прокоментувала правозахисниця, безоплатна юристка для мігрантів Валентина Чупик.

2023 рік став особливо врожайним для Міноборони Росії. У десятках регіонів федерації, зокрема в Москві та Санкт-Петербурзі, силовики проводили регулярні рейди з виявлення людей, які нещодавно отримали російське громадянство, але не стали на військовий облік. Їх відправляли до військкоматів і змушували підписати контракти з Міноборони. А потім — відправляли на фронт.

До речі, наявність паспорта РФ зовсім необов’язкова. У російську армію забирають й іноземних туристів.  Іноземців зазивають у федерацію під різними приводами: туризм, робота, навчання. Найчастіше в цю пастку потрапляють мігранти з держав Центральної Азії.

“Російські правоохоронні органи проводять кампанію правового переслідування мігрантів, зокрема із Середньої Азії, з метою спонукати їх вступити до збройних сил Росії в обмін на громадянство або щоб уникнути арешту за вигаданими звинуваченнями. Ймовірно, це ще один винахідливий спосіб посилити набір військових, одночасно намагаючись обмежити вплив на ті частини російського населення, що мають більшу політичну силу”, — з повідомлення Міністерства оборони Великої Британії в соціальній мережі Х.

Сьогодні мігранти стали майже основним резервом для поповнення мобілізаційного фонду РФ. Відправляють воювати проти України й громадян із країн Африки та Південної Азії.

“Використовуючи тактику, вперше застосовану групою “Вагнера”, російські чиновники дедалі частіше погрожують не продовжувати візи африканським студентам і молодим робітникам, якщо вони не погодяться приєднатися до армії. Деякі з цих людей змогли підкупити чиновників, щоб залишитися в країні й уникнути військової служби”, — з публікації агентства Bloomberg.

За даними української розвідки, Москва розгорнула масштабну кампанію з вербування найманців щонайменше у 21 країні. Створені з іноземців підрозділи використовують переважно в штурмових бригадах. Їхньою підготовкою ніхто не займається, як і оснащенням. Тож у більшості випадків замість обіцяних високих зарплат новобранців чекає короткий термін життя на війні Росії проти України.

Читайте також: У РФ мігрантів масово відправляють на війну проти України, — Гармажапова

Прямий ефір