У Британії представили новий уряд — як перемога лейбористів вплине на політику щодо України (ВІДЕО)

Кір Стармер. Фото: gettyimages.co.uk

Незмінна підтримка України продовжиться. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з новим міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі. Вони обговорили продовження допомоги Україні, а також майбутній саміт НАТО у Вашингтоні, інформує FREEДОМ.

Напередодні новим прем’єр-міністром Великої Британії став Кір Стармер. Це відбулося після перемоги лейбористів на парламентських виборах — уперше за 14 років. 

За два роки Велика Британія змінила трьох прем’єр-міністрів. Новий очільник британського уряду Кір Стармер пообіцяв, що вестиме країну в бік більш “тихих вод” після турбулентного правління попередників. 

14 років влади консерваторів ознаменувалися Brexit (вихід з ЄС), високим рівнем міграції та економічною рецесією внаслідок війни Росії проти України. У результаті виборів консерватори втратили 251 мандат із 372, отриманих у 2019-му.

“Я чув ваш гнів, ваше розчарування, і я беру на себе відповідальність за цей програш перед усіма кандидатами-консерваторами та учасниками кампанії, які невпинно, але безуспішно, працювали. Мені шкода, що ми не змогли домогтися того, на що заслуговували ваші зусилля. Мені боляче думати про те, скільки хороших колег, які зробили такий значний внесок у розвиток нашої країни, тепер не засідатимуть у Палаті громад”, — сказав колишній прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. 

Новим главою британського уряду став Кір Стармер. З 2008-го до 2013-го він очолював Королівську прокурорську службу. Стармера посвятили в лицарі за заслуги в кримінальному правосудді. Лідером лейбористів став 2020 року. 

Стармер часто піддавався критиці за відсутність харизми і занадто прагматичні підходи до управління. Раніше політик заявляв, що має “великий і сміливий план” для Великої Британії, який охоплює боротьбу з ухиленням від податків, розширення доступу до медобслуговування і збільшення кількості робочих місць.

“Ми нестимемо відповідальність за вашу довіру, відновлюючи нашу країну. І незалежно від того, голосували ви за лейбористів чи ні. Насправді, особливо якщо ви не голосували. Я кажу вам прямо: мій уряд служитиме вам. Політика може бути силою добра. Ми це доведемо. Ми змінили Лейбористську партію, повернули її на службу, і саме так ми будемо керувати країною. Країна — на першому місці. Партія — на другому”, — заявив Стармер. 

Аспект, який лейбористи змінювати не збираються, — це зовнішня політика. Особливо це стосується підтримки України.

У лютому 2023-го Кір Стармер був в Україні, зустрічався з президентом Володимиром Зеленським, відвідав Ірпінь і Бучу, а в травні 2024-го члени Лейбористської партії зустрілися з представниками Офісу президента. І обидва рази політики заявляли про збереження підтримки Києва в разі їхньої перемоги.

У нещодавньому інтерв’ю The Guardian Стармер підтвердив обіцянку попереднього уряду, що Велика Британія виділятиме Україні щорічно 3 млрд фунтів стерлінгів на військові потреби. Крім того, політик додав, що закликатиме союзників підтримувати Україну на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні.

“Україна і Велика Британія були і будуть надійними союзниками. Ми продовжимо захищати і просувати наші спільні цінності — життя, свободу і міжнародний порядок, заснований на правилах. Бажаю новому уряду всіляких успіхів як у внутрішніх справах, так і в зміцненні лідерства Великої Британії на світовій арені. З нетерпінням чекаю тісної спільної роботи над посиленням українсько-британського партнерства та відновленням міжнародного миру й безпеки”, — написав лідер України Володимир Зеленський у соцмережі Х. 

Незважаючи на те, що головними гравцями в політиці Британії, традиційно, залишаються помірковано-центристські лейбористська та консервативна партії, до парламенту вперше потрапили праві популісти з партії Reform UK. Раніше її лідер Найджел Фарадж був обличчям Brexit у Європарламенті. Зараз його партія взяла 9 із 650 місць у Палаті громад. 

Серед іншого, Фарадж відомий скандальними висловлюваннями про війну Росії проти України. За його словами, війна є виною Володимира Путіна, але розширення ЄС і НАТО, нібито, дало йому привід для вторгнення в Україну. А звинувачення в симпатіях до РФ Фарадж називає “російськими містифікаціями”.

Раніше повідомлялося, що з перемогою на виборах Кіра Стармера вже привітала низка європейських політиків, а також президент України Володимир Зеленський. 

Прямий ефір