Зближення Росії та КНДР: як реагує Тихоокеанський регіон (ВІДЕО)

Кім Чен Ин та Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

МЗС Південної Кореї викликало російського посла, щоб висловити протест у зв’язку з договором Росії та КНДР про стратегічне партнерство. Сеул вимагає від Москви припинити військову співпрацю з Пхеньяном як таку, що загрожує безпеці регіону та порушує резолюцію Радбезу ООН. Японія і США вже висловили підтримку Сеулу. Зокрема Вашингтон пообіцяв знайти метод протидії загрозам міжнародній безпеці від Москви та Пхеньяна. Яку небезпеку становить Північна Корея для регіону — в матеріалі телеканалу FREEДОМ.

Договір про співпрацю між Росією та Північною Кореєю, підписаний під час візиту Путіна в Пхеньян, на Заході сприйняли насторожено. Особливу увагу викликав пункт 4, який передбачає надання військової та іншої допомоги всіма наявними засобами кожній зі сторін у разі війни.  

Аналітики звертають увагу на те, що головною метою військової машини Пхеньяна може стати Південна Корея. З огляду на загрозу, яка наростає, Сеул оголосив, що розгляне можливість постачання озброєння Україні, чого раніше не дозволяло зробити південнокорейське законодавство.

“Усі дії абсолютно вказують на те, що Північна Корея готується до певної військової провокації. Зараз стоїть питання про те, чи вдасться вона до неї. Я думаю, що так. І це буде однією з умов подальшої співпраці Росії та Південної Кореї. У мене немає сумніву в тому, що Путін переконував Кім Чен Ина почати військову агресію на цьому півострові, тому що це дійсно розтягне сили наших союзників. І навіть для Сполучених Штатів Америки це сьогодні серйозний виклик”, — зазначає Валерій Клочок, керівник Центру громадської аналітики “Вежа”.

Як заявив прессекретар Міністерства оборони США Патрік Райдер, поглиблення співробітництва між Росією і КНДР — це те, що повинно викликати занепокоєння, особливо у тих, хто зацікавлений у підтримці миру та стабільності на Корейському півострові.

“Коли йдеться про Індо-Тихоокеанський регіон і Корейський півострів, ми працюємо з союзниками та партнерами, щоб сприяти миру, стабільності та безпеці в регіоні. І це залишатиметься у центрі нашої уваги”, — акцентував Райдер.

Збройне протистояння на Корейському півострові безпосередньо торкнеться США. Зараз на території, підконтрольній Сеулу, перебуває майже 30 тис. американських військових. Крім того, військове співробітництво між Південною Кореєю та Сполученими Штатами передбачає поширення американської так званої ядерної парасольки на територію країни.

Аналітики стверджують, що саме у Вашингтоні Кім Чен Ин бачить свого головного ворога.

“Північна Корея впродовж тривалого періоду завжди намагалася насамперед виштовхати Сполучені Штати з регіону, тому що зі свого боку вони не розглядали Південну Корею як супротивника, що може становити для них загрозу самостійно. Тому спочатку, коли були переговори, які стосувалися ядерної програми Північної Кореї, головною умовою завжди вони ставили виведення контингенту або, наприклад, головним подразником для Північної Кореї”, — зазначила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Ще одна країна, якої можуть торкнутися агресивні дії Кім Чен Ина — Японія. Північній Кореї дуже не подобається, що Токіо також перебуває в орбіті американського впливу.

“Ракети, які вона випробовує, регулярно потрапляють у вільну економічну зону Японії. Японці змушені реагувати на ці сигнали тривоги та напруги. Північна Корея створює напругу у своїх водах і за ними. І це безпосередньо стосується Японії. І так само будь-який конфлікт, який виникне раптом і на Корейському півострові, перебуває в безпосередній близькості до Японії. І це дуже серйозно впливає на питання безпеки цієї країни”, — каже Плаксієнко-Бутирська.

Через посилення співпраці з Північною Кореєю США може внести Росію до списку держав — спонсорів тероризму. Американські сенатори Ліндсі Грем і Річард Блюменталь внесли відповідний законопроєкт 20 червня.

Автори назвали угоду між Пхеньяном і Москвою “надзвичайно лякаючою” і “ворожою до США, миру, свободи та справедливості в усьому світі”. 

Статус держави — спонсора тероризму, окрім уже запроваджених щодо Росії обмежень, передбачає санкції проти осіб і країн, які ведуть торгівлю з країною-терористом і зняття дипломатичного імунітету з представників держави. 

Читайте також: Як світ реагує на зміцнення дружби Путіна з Кім Чен Ином — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір