Україна може використовувати літаки F-16 для ударів по російській авіації навіть над територією РФ — коментар Саллівана

Джейк Салліван. Скріншот: uatv.ua

Винищувачі F-16, які США нададуть українським військовим, буде розміщено на території України. Також американський політик підтвердив, що Україна має право знищувати російські літаки. Про це повідомив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв’ю PBS, повідомляє FREEДОМ.

Він зазначив, що це передбачає угода, підписана Вашингтоном та Києвом. Окрім цього, у Міністерстві оборони Сполучених Штатів заявили, що Білий дім продовжує працювати над підготовкою українських пілотів на винищувачах F-16.

“У разі загрози Україна може використати надані системи протиповітряної оборони, зокрема передані США, для знищення російських літаків. Йдеться навіть про літаки, що перебувають у повітряному просторі РФ. Також Україні планується поставити F-16. І двостороння угода з безпеки, яку підписали президент Байден та президент Зеленський, підкріпила той пункт, що ми хочемо допомогти Україні мати цей потенціал. І це має бути потенціал, який базується в Україні”, — заявив Джейк Салліван.

Читайте також: Винищувачі F-16 знадобляться Україні на всіх ділянках фронту — про бойові завдання розповів експерт

Нагадаємо, речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш розповів, що підготовка пілотів для управління винищувачами F-16 вже перебуває на завершальному етапі: вони напрацювали необхідну кількість політгодин.

Прямий ефір