Україна завдала удару на випередження, — експерт про знищення Су-57

Су-57. Фото: РІА Новости

Аеродром “Ахтубінськ”, ключовий об’єкт для Росії, виявився недостатньо захищеним від українських безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Це підтверджується знищенням Су-57. Про це сьогодні, 11 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив заступник директора української компанії з виробництва РЕБ, експерт з питань авіації Анатолій Храпчинський, наголосивши, що Київ здійснив удар на випередження.

“Удар по Су-57 було здійснено на аеродромі “Ахтубінськ”. Це досить велика авіаційна база в Росії, яка займається модернізацією і перевіркою нового озброєння. Тобто — об’єкт надважливості, який був недостатньо захищений засобами протиповітряної оборони, щоб впоратися з українським БпЛА”, — сказав він.

Експерт зазначив, що Росія планувала активне застосування таких літаків через неможливість активного використання стратегічної авіації останнім часом.

“Росія передбачала замінити можливості стратегічної авіації за рахунок таких літаків, як Су-57, щоб використовувати ракети Х-69 зі збільшеною дальністю дії. Тому, можемо говорити, що був стратегічний удар на випередження. Тобто по літаку, який Росія розраховувала надалі експлуатувати в бойових діях”, — наголосив Храпчинський.

На його думку, це також було додатковим ударом по іміджу військово-промислового комплексу (ВПК) Росії.

“Цей літак складно назвати літаком п’ятого покоління з огляду на ті обмеження, з якими зіткнулися російські інженери, коли його створювали. Питання і до авіоніки, і до двигунів, які вони не змогли створити менш видимими для радіолокаційних систем… Ну, і вкотре — іміджевий удар по російському ВПК, бо не лише сучасні С-400 гинуть, не лише надсучасні гіперзвукові ракети перехоплюють, а й, як бачимо, уже пішли на розхід і літаки”, — резюмував Анатолій Храпчинський.

Читайте також: Недосяжних немає навіть на території РФ: удар по винищувачу Су-57 в оцінках експертів

Як повідомлялося раніше, 8 червня на території аеродрому “Ахтубінськ” в Астраханській області РФ, розташованому за 589 км від лінії бойового зіткнення, було уражено багатоцільовий винищувач Су-57. Ураження такого винищувача відбулося вперше в історії.

За даними Головного управління розвідки Міноборони України, уражених літаків могло бути два. Також є інформація про безповоротні втрати та поранених серед особового складу окупантів.

Су-57 — найсучасніший винищувач Росії, який здатний використовувати для ударів ракети Х-59 і Х-69.

Прямий ефір