Битва за Україну зараз має таке ж екзистенційне значення для Європи, як і битви, виграні попередніми поколіннями європейців, — Зеленський 

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Цими днями вшановують хоробрість людей, які виграли битву в Нормандії. Саме такі виграні битви повернули Європу людству. Без них не було би України, Франції, усіх вільних націй. Не було б вільної особистості у Європі ані як континенту, ані як концепту, ані як можливості реальної свободи. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час виступу перед Національними зборами Франції сьогодні, 7 червня, інформує FREEДОМ

“Ми всі пам’ятаємо, що означає нацизм. Якби не було перемоги над нацизмом, увесь наш континент залишився б справді темною плямою в історії. Джерелом загибелі і для інших у світі. Саме з тих перемог — перемог вільних народів 80 років тому — народилася наша Європа, такий континент, який здатен бути джерелом надії. Наша Європа — це результат сміливості чоловіків і жінок тоді, усіх, хто попри страх не підкорився злу й чинив спротив і бився. Наша Європа — це єдність, яка спрацювала тоді та завжди спрацьовує, завжди додає сили”, — наголосив Зеленський. 

Президент акцентував, що зараз Європа знову перестала бути континентом миру, коли нацизм знову повертається. 

“Ми живемо в такий час, коли у Європі знову руйнуються вщент міста та спалюються села. Коли у Європі знову — фільтраційні табори, депортації та ненависть, яка стала новим російським культом. Коли Європу знову намагаються перекроїти силою та розказують, що ті чи інші народи нібито не заслуговують на самостійне існування. Все це сьогодні спрямовано проти України”, — зазначив глава держави. 

В майбутньому це буде спрямовано й проти інших, вважає він. Президент України зауважив, що вже видно черговість, як може піти агресія РФ: Балтія, Польща, Балкани і далі.

“Цей російський режим не визнає меж. Йому недостатньо навіть Європи. Він уже руйнував Сирію та хаотизує Сахель. Він інвестує в терор і підважує життя там, куди може дотягнутися, там, де не зустрічає спротиву. Він використовує все, щоб країни слабшали: від енергоресурсів до продовольства”, — наголосив Зеленський. 

Російський режим шантажує весь світ, щоб він боявся справді на повну протидіяти, додав він.

“Він знайде шлях, щоб дестабілізувати всіх, дестабілізувати Європу, дестабілізувати  вас. Таким може бути завтра. Завтра — якщо Україна не виграє. Ця битва, що триває зараз проти російських окупантів, триває на землі нашої Харківщини та Донеччини, у прикордонні з Росією й на підступах до Херсона, у підпіллі в Бердянську, Мелітополі та Криму, у небі України, у нашому Чорному морі. Ця битва за Україну зараз — має таке ж екзистенційне значення для Європи, як і битви, виграні попередніми поколіннями європейців”, — зазначив український лідер.

Він закликав пам’ятати, що ззовні — ворог, який не залишає ані націй, ані буквально людей там, куди він приходить. 

“Не залишає ані права на розмови, ані можливостей обирати, як жити людям. Життя він не залишає. Погляньте, що таке російський контроль. Це випалені, безлюдні руїни наших міст і сіл. Це факт. Погляньте, на що Путін перетворює свою ж країну та своїх же людей. Це територія знеціненого життя. Буквально зворотна сторона всього, що є цінним для нас — для нас із вами. Протилежність свободі. Протилежність рівності. Протилежність братерству. А отже, протилежність Європі. Це анти-Європа. Ось що таке Путін”, — акцентував президент України.

Зеленський також прокоментував російські погрози Франції. 

“Коли вчора (6 червня, — ред.) з Росії прозвучали прямі погрози Франції, це стало ще одним аргументом на користь нашої з вами сміливості — на користь того, щоб жодне зло у світі немало нахабства протиставляти себе Франції та проголошувати французів військовими цілями. Чи можемо ми виграти цю битву? Безперечно, так. Можемо! Україна, а отже, Європа. Європа, а отже, Франція. Я впевнений у цьому так само, як Франція вірила у свободу ще тоді, коли D-Day ще не відбувся. Але той день висадки, як і день європейської перемоги, був неминучий”, — резюмував глава держави. 

Читайте також: 80-річчя висадки союзних військ у Нормандії — у Франції відтворили історичну подію (ФОТО)

Як повідомлялося раніше, президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська 6 червня взяли участь в офіційній міжнародній церемонії відзначення 80-річчя висадки військ союзників у Нормандії. 

Прямий ефір