ЗСУ контролюють основну частину Вовчанська — карта війни за 2 червня (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Збройні сили України контролюють основну частину Вовчанська на Харківському напрямку та посилюють контратаки. Загалом за тиждень Сили оборони ліквідували близько 9 тис. російських окупантів і знищили майже 1,5 тис. одиниць техніки, повідомляє FREEДОМ.

Українські війська зупинили російський наступ на Харківському напрямку. Бої точаться в напрямку населених пунктів Вовчанськ і Стариця.

“Ситуація на півночі Харківської області характеризується тим, що противник зупинився і Сили оборони України поступово переходять до контратакувальних дій насамперед у Вовчанську. Там іде просування окремими вулицями, і противника поступово з міста витісняють”, — розповів військовий оглядач Денис Попович.

Крім того, на Харківському напрямку бійці Нацгвардії України завдали успішного вогневого ураження в міській забудові по піхоті противника, яка ховалася в будинках.

Від початку доби найвища інтенсивність атак зберігається на Покровському напрямку. Там зафіксовано 16 бойових зіткнень, 12 з яких Сили оборони України вже відбили. У районі села Сокіл Донецької області бойові дії розгортаються одразу на трьох локаціях. ЗСУ стримують тиск противника. 

“Атакувальні дії зараз спрямовані на Покровський напрямок Донеччини. Російські окупанти не припиняють бойові дії в напрямку Часового Яру на Донеччині та на Харківщині — але і там, і там вони змушені наразі зупинятися у своїх активних діях, оскільки значною мірою виснажили свої ресурси та резерви. Вони намагаються атакувати там, де їм здається, що вони ще можуть ефективно використати свої сили”, — зазначив експерт з питань національної безпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко.

“Усі дії російських окупантів біля Часового Яру, на Покровському напрямку, на Курахівському напрямку, плюс уже говорять про напругу на Вугледарському напрямку — спрямовані на те, щоб захопити Донецьку область”, — додав Денис Попович.  

Зокрема на Курахівському напрямку армія РФ зазнає значних втрат. Понад 200 російських окупантів убитими та пораненими нарахували лише за вчорашню добу.

Крім того, українські війська знищили два російські бронетранспортери разом із десантом. Аеророзвідники ЗСУ за допомогою дрона виявили, як російська техніка з десантом рухається в зону відповідальності однієї з українських бригад. Екіпаж бойової машини піхоти Bradley (“Бредлі”) виїхав на вогневу позицію і ліквідував російських терористів.

А Сухопутні війська ЗСУ знищили кілька російських мотоциклів, баггі та іншої техніки з особовим складом.

Зі свого боку російські загарбники в тимчасово окупованому Криму перекидають комплекси радіозаглушення. Пересування помітили партизани.

“Агенти “Атеш” прослідкували за переміщенням автоматизованих комплексів радіоелектронного придушення Р-330 “Борисоглібськ” окупантів із Джанкоя. Однак до материкової частини України цього разу нічого не доїде. Закликаємо російських військових працювати з нами. Це допоможе вам вижити!”, — йдеться в повідомленні партизанського руху “Атеш”.

Крім того, на тлі провалів на фронті в Росії поширили новий фейк про нібито “знищення” українських катерів і кораблів. У Військово-морських силах ЗСУ спростували інформацію. Там наголосили, що прикриваючись спробою вразити українські кораблі, РФ укотре завдала удару по цивільних об’єктах, пошкодивши портову інфраструктуру. 

“У російських так званих ЗМІ поширюється дезінформація щодо знищення кораблів і катерів Військово-морських сил ЗС України. Кораблі та катери Військово-морських сил ЗС України продовжують захищати Україну з морського напрямку”, — акцентується в повідомленні ВМС ЗСУ.

Загальні втрати армії РФ з 24 лютого 2022 року перевищили 509 тис. військових. За добу було ліквідовано ще 1 080 російських окупантів. Також українські захисники за добу знищили 25 танків, 33 бронемашини, 49 артсистем, одну РСЗВ, 6 засобів ППО. Окрім цього, Сили оборони збили 82 БпЛА, 38 крилатих ракет і вразили 100 одиниць автомобільної, спецтехніки та цистерн росіян.

Читайте також: У них зараз дилема: пріоритетне завдання російських військ окреслив Попович

Прямий ефір