Основні завдання візиту президента Зеленського до Сінгапуру перелічив експерт

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

Особиста участь президента України Володимира Зеленського в конференції “Діалог Шангрі-Ла” в Сінгапурі переслідує два основні завдання. Про це сьогодні, 1 червня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

Він повідомив, що Україна торік брала участь у конференції “Діалог Шангрі-Ла” — головному безпековому форумі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. І тоді українській делегації вдалося налагодити багато контактів.

Цього року в роботі форуму бере участь президент України. Як зазначив Попов, у такого високого візиту два основні завдання, про які Володимир Зеленський говоритиме у своїх виступах і в межах двосторонніх зустрічей.

Перше — організація участі країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону в Глобальному саміті миру, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії.

“У нас тривають підтвердження все більшої кількості делегацій. Але особисте запрошення, особисті контакти, звичайно, допоможуть збільшити кількість країн і рівень представництва”, — сказав експерт.

Друге завдання — представлення української формули миру.

“Зеленський її представлятиме безпосередньо як її автор. На форумі присутні лідери держав, міністри оборони країн, радники з питань безпеки. І президент України показуватиме, що формула миру — це оптимальний і єдиний спосіб завершення війни. І щобільше, ми представляємо формулу миру як універсальний інструмент для розв’язання інших війн. І тому це буде цікаво не тільки стосовно української війни, а й до можливих конфліктів або чинних конфліктів у цьому регіоні”, — пояснив Попов.

Також у межах візиту до Сінгапуру Володимир Зеленський уже розпочав проведення двосторонніх зустрічей, також заплановані зустрічі української делегації з делегаціями інших країн. Так, на форумі американську делегацію очолює міністр оборони США Ллойд Остін.

“Природно, ми з Пентагоном і так у постійному контакті. Але є поточні питання. Наприклад, було озвучено офіційне підтвердження, що Сполучені Штати зняли обмеження на застосування американської зброї по збройних силах РФ на території Російської Федерації. Це питання, звичайно, буде уточнюватися, і не всі деталі можуть бути публічними. Тривають обговорення поставок додаткових систем протиракетної та протиповітряної оборони. Тому, звісно, наша делегація зустрінеться з американською, в якій, крім Ллойда Остіна, присутні багато військових командирів. Тому буде про що поговорити”, — спрогнозував експерт.

Наразі не анонсовано жодної комунікації української делегації з представниками Китаю.

“Але ми можемо здогадуватися, що це можливо, тому що поки що від Китаю не було ні офіційного підтвердження, ні спростування участі в Глобальному саміті миру. Була тільки неофіційна інформація про те, що китайська делегація не буде його відвідувати. І тому це інтрига форуму”, — наголосив спікер.

Як повідомлялося раніше, президент України Володимир Зеленський 1 червня прибув із візитом до Сінгапуру для участі в конференції “Діалог Шангрі-Ла” — ключовому майданчику обговорення безпекових тем в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Прямий ефір