Системи NASAMS, винищувачі F-16 та фінансова допомога: безпекову угоду з Норвегією уклала Україна (ВІДЕО)

Володимир Зеленський і Йонас Гар Стере. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський і глава уряду Норвегії Йонас Гар Стере сьогодні, 31 травня, підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Про це інформує FREEДОМ із посиланням на пресслужбу Офісу президента. 

Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 1,2 млрд євро військової допомоги.

Загалом у довгострокову програму з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023 2027 роки. Підтримка триватиме впродовж усього терміну дії угоди.

Разом із союзниками Норвегія допомагатиме розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16.

Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислової співпраці.

Крім того, Осло зробить внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.

Невійськові блоки документа стосуються підтримки формули миру Зеленського, євроатлантичної інтеграції України, санкцій, відшкодування збитків, притягнення Росії до відповідальності.

Норвезький уряд допомагатиме в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою.

Читайте також: Текст угоди про гарантії безпеки Україні від США вже готовий та узгоджений — подробиці від політолога

Як повідомлялося раніше, Україна 31 травня також уклала безпекові угоди зі Швецією та Ісландією.

Прямий ефір