Зеленський відвідає Саудівську Аравію, щоб забезпечити широку участь країн глобального Півдня в саміті миру, — Чаленко

Ілюстративне фото: eda.admin.ch

Президент України Володимир Зеленський 1 червня відвідає Саудівську Аравію, щоб забезпечити широку участь країн глобального Півдня в саміті миру, який відбудеться у Швейцарії. Про це сьогодні, 31 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Ми цілком розуміємо: попри підтвердження більше ніж 90 країн, що братимуть участь у першому Глобальному саміті миру, все одно ми хотіли б більше бачити учасників із країн глобального Півдня. І, звичайно ж, Саудівська Аравія є таким знаковим представником неформальної спільноти країн, які включають до глобального Півдня. Таким чином загалом цей візит, звісно ж, — чергова актуалізація рівня Глобального саміту миру та його вплив на досягнення в майбутньому миру не тільки в Україні, а й певні задатки нового світопорядку для того, щоб не допускати в майбутньому невмотивованої агресії однієї країни проти іншої”, — сказав політолог.

Щодо участі в Глобальному саміті миру Сполучених Штатів Америки, то Чаленко зауважив, що в Джо Байдена зробили ставку на внутрішньоамериканський порядок денний, попри важливість України зараз у геополітичних відносинах.

“Тобто таким основним маяком щодо української теми мали стати вже 60 мільярдів [доларів] підтримки, які були прийняті. І далі тоді представники Білого дому говорили: “А тепер будемо займатися “внутрянкою”. Я думаю, найімовірніше, потрібно показувати реалії. І що все-таки важливіше бути на дійсно історичному саміті, про який писатимуть у книжках і розповідатимуть дітям, так само як свого часу про Тегеран, як про Ялту тощо. Або поїхати в Лос-Анджелес збирати гроші на свою виборчу кампанію”, — сказав він.

Політолог не відкидає, що у Байдена може з’явитися можливість відвідати Швейцарію, де проходитиме Глобальний саміт миру.

“Звичайно ж, для Байдена це був би дуже потужний сигнал у світі. І з погляду все-таки теми з такою центричною для Байдена боротьбою демократії з автократіями, він би показав, що виступає проти агресії у будь-якому вигляді та робить усе для досягнення миру”, — вважає Чаленко.

Він наголосив: опонент чинного президента США Дональд Трамп теж змінює своє ставлення до України в публічній сфері, бо розуміє, що в американському суспільстві все одно йде запит на підтримку країни, яка відбиває агресію РФ.

Читайте також: У питанні продовольчої безпеки Київ має добрих союзників на глобальному Півдні, — експерт про очікування від саміту миру

Нагадаємо, раніше політолог Володимир Фесенко заявив, що Україна прагне об’єднати якнайбільше країн навколо своєї формули миру на Глобальному саміті миру у Швейцарії. Негативна реакція Росії лише наголошує на значущості такої стратегії.

Прямий ефір