Текст угоди про гарантії безпеки Україні від США вже готовий та узгоджений — подробиці від політолога

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Текст угоди про гарантії безпеки Україні від США вже практично готовий та узгоджений. Про це сьогодні, 31 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

“Ми дійсно зараз знаємо, що текст уже загалом готовий, і його було погоджено з американською стороною, очевидно, уже мало не на 99%, під час візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Але, з усім тим, звичайно ж, ми вважаємо, що саме ця угода має бути максимально амбітною з погляду допомоги та масштабів цієї допомоги. І, звісно ж, для нас орієнтир, наприклад, відносини США та того ж Ізраїлю та їхні десятирічні угоди про підтримку. І ми бачимо реакцію США в разі агресії проти Ізраїлю. Тому хочемо щось схоже”, — сказав він.

Чаленко вважає, що угода про співпрацю у сфері безпеки зі США буде вкрай успішною для України, оскільки в документі будуть прописані базові речі.

“Але ми матимемо ширше якраз уявлення про військову підтримку, про кіберпідтримку, про санкційну політику. Багато-багато питань, і всі вони будуть у відповідній угоді”, — зазначив політолог.

Читайте також: Угоду про гарантії безпеки підписали Україна та Швеція — деталі

Нагадаємо, загалом Україна уклала вже 13 двосторонніх безпекових угод: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією та Швецією.

Прямий ефір