Україна може отримати дозвіл бити по території РФ західною зброєю раніше, ніж почнуться поставки F-16, — Лісний

Олег Лісний. Скріншот: uatv.ua

Дозвіл завдавати ударів по території РФ західною зброєю Україна може отримати раніше, ніж почнуться поставки винищувачів F-16. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Олег Лісний.

“Напевно, звучатиме цинічно: я думаю, ми отримаємо цей дозвіл раніше, ніж F-16. Ось чомусь у мене складається стійке враження, тому що ось це все, що відбувається, артикуляція багатьох країн, лідерів країн, лідерів організацій про те, що це можна робити й потрібно. І це за правилами війни, тому що Україна веде оборонну війну, тобто вона обороняється від представника ядерної держави, яка все одно ще в Радбезі ООН перебуває, ще в ООН перебуває та в інших світових організаціях. І, на жаль, ніхто з нею не розриває дипломатичні відносини”, — сказав він.

Політолог вважає, що можна говорити про те, що відбувається тиск на президента США Джо Байдена.

“Ось та зброя, яка нам дається, вона, скажімо так, досить ефективна. І от якщо Сполучені Штати кивнуть хоча б — необов’язково говорити насправді — то війна може піти зовсім іншим чином”, — сказав Лісний.

Він переконаний, що Україна отримає необхідний дозвіл від західних країн.

“Але тут є ще один момент, щоб не вийшло так, що даємо дозвіл, але не даємо озброєння. Має бути повний пакет. Ми дозволяємо — ось вам “чим” та ось “куди”. Ось тоді це буде по-чесному. І це буде інший етап війни”, — сказав політолог.

Читайте також: 30 F-16 та підтримка впродовж десятиріччя: Україна та Бельгія уклали безпекову угоду (ВІДЕО)

Раніше верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що деякі країни-члени Європейського Союзу заявляють про готовність скасувати заборону на використання своєї зброї українською армією для ураження цілей на території Росії. 

Прямий ефір