Китай не врятує російський “Газпром” від збитків — думка експерта

Ілюстративне фото: bankruptcy-ua.com

Енергетичний гігант “Газпром”, колись найприбутковіша компанія Росії, може зіткнутися з тривалим періодом низьких показників, тому намагається заповнити прогалину від втрачених європейських продажів газу коштом внутрішнього ринку та експорту до Китаю. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

“Російському диктатору Путіну навряд чи вдасться домовитися з Китаєм про збільшення постачань російського газу в КНР. Нагадаємо, 2022 року, коли стало зрозуміло, що санкції для РФ надовго, вона спробувала укласти з Китаєм багато договорів і суттєво збільшити обсяги газу, який вона планували поставити до Китаю. Китай зі свого боку прекрасно бачив досвід Європейського Союзу, який дуже сильно залежав від постачань газу з РФ, і не хоче опинитися в такій самій залежності”, — зазначив експерт.

За його словами, щоб не потрапити в залежність від російського газу, Китай має різні відмовки.

“Китай заявляв, що в нього є свій енергобаланс і є певна частка Росії в імпорті природного газу. І вона не маленька. Крім того, в Китаї заявляли, що не хочуть обривати свої відносини з іншими партнерами. Тому не погоджувалися збільшувати частку постачань російського газу. При цьому запевняли, що ця частка не стане більшою, але й не буде меншою”, — уточнив спікер.

За його словами, у переговорах із Путіним на цю тему Китай зможе утримати свою позицію та не потрапити в залежність від російського газу.

“Я думаю, що Китай не погодиться піти на поступки Путіну тільки для того, щоб підтримати інтерес Російської Федерації. Китай і в цьому питанні буде відстоювати свої інтереси”, — резюмував Іван Ус.

Читайте також: Економічна поразка Росії є більш імовірною, ніж військова — думка експерта

Прямий ефір