“Ударний паритет” — ефективний спосіб захисту від енергетичного терору РФ: пояснення експерта

Пожежа на НПЗ у Росії. Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Росія може якийсь час продовжувати енергетичний терор України, завдаючи ударів по її енергетичній інфраструктурі. Але він перестав бути безкарним: Київ завдає серйозних ударів по економіці РФ. Атаки на українську енергетику на цьому тлі можуть втратити для Москви сенс. Таку думку висловив сьогодні, 6 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ директор енергетичних програм Центру Разумкова, енергетичний експерт Володимир Омельченко.

“Цей енергетичний терор уже не є безкарним. Після того, як Україна почала у відповідь на геноцид українського народу обстрілювати нафтопереробні заводи, які, по суті, є виробниками крові війни для Росії, ця безкарність закінчилася. Україна нині знищила 15% усіх потужностей нафтопереробних заводів у Росії. І, в принципі, якщо Росія продовжить обстрілювати українську інфраструктуру, вона не залишиться безкарною. Рано чи пізно, за два-три-чотири місяці, за пів року кожен росіянин відчує на собі, і вся економіка відчує, що таке жити без нафтопродуктів або якщо ці нафтопродукти дуже дорогі. Удар по економіці дуже великий. Тому я вважаю, що немає сенсу Росії знищувати енергетичну інфраструктуру, тому що у відповідь вона зазнає не менших збитків”, — пояснює директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Водночас він наголосив, що Україна продовжує посилювати свою протиповітряну оборону. Окрім того, будується фізичний захист над енергетичними об’єктами.

“І дуже важливо, що Україна почала займатися децентралізацією енергетики. Це означає, що замість будівництва якихось великих електростанцій, трьох-чотирьох таких електростанцій, традиційних, теплових або іншого виду, будуть будуватися та будуються електростанції децентралізованого виду. Це сонячні, вітрові, на біопаливі, мінікотельні, блочно-модульні котельні, у тому числі на біопаливі, на твердому паливі”, — зазначив експерт, додавши, що таким чином Україна готується до проходження майбутньої зими.

Водночас він наголосив, що найбільш ефективним методом протидії Росії є досягнення “ударного паритету”.

“Я думаю, це теж охолодить запал російського керівництва, коли російське керівництво зрозуміє, воно вже мало, в принципі, зрозуміти, що подальше продовження атак на українську енергетичну інфраструктуру призведе до зворотних наслідків: до руйнування російської енергетики: насамперед нафтопереробки та іншої нафтогазової інфраструктури. Це і є основним способом протидії та захисту. Захист — це не лише ППО, а також контрудари по російській енергетичнійінфраструктурі”, — вважає Володимир Омельченко.

Читайте також: Сотень мільярдів гривень можуть сягати збитки, завдані українській енергосистемі російськими атаками — оцінка експерта

Нагадаємо, масовані атаки по українській енергетичній інфраструктурі російська армія відновила 22 березня і не припиняє досі. Як заявив в ефірі FREEДОМ директор енергетичних програм Центру Разумкова, енергетичний експерт Володимир Омельченко, ними РФ грубо порушує Женевську конвенцію. Зокрема, удари по гідроелектростанціях і греблях прирівнюються до ядерних ударів.

Прямий ефір