Тримор’я має можливості стати платформою для відбудови України, — Шмигаль

Прем’єр України Денис Шмигаль і очільниця уряду Литви Інгріда Шимоніте. Фото: kmu.gov.ua

Ініціатива трьох морів (Тримор’я) може стати ключовою платформою для відбудови України. Про це сьогодні, 5 квітня, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час спільного брифінгу з прем’єр-міністеркою Литви Інгрідою Шимоніте, інформує FREEДОМ з посиланням на “Укрінформ”.

“Високо цінуємо внесок Литви в розвиток ініціативи Тримор’я. Незабаром у Вільнюсі відбудеться саміт та бізнес-форум цього об’єднання. Дякуємо за надання Україні можливості бути представленою на найвищому рівні. Ініціатива трьох морів має усі можливості стати ключовою платформою для відбудови України”, — зазначив Шмигаль.

Планується, що у бізнес-форумі братиме участь понад 30 українських компаній та установ.

Глава українського уряду наголосив, що також важливим є формат Люблінського трикутника — Україна-Литва-Польща.

“У нас спільні цілі, цінності, у нас спільні вороги, тож мусимо і далі координувати зусилля заради безпеки в регіоні”, — сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр України подякував Литві за запровадження “зелених коридорів” для транзиту українського зерна.

“Надзвичайно перспективним є реалізація логістичного проєкту Rail Baltica. І йдеться не лише про сполучення країн Балтії із Західною Європою, а і про кращий доступ України до балтійських портів, зв’язок між портами Балтії і Чорного моря”, — наголосив Шмигаль.

Читайте також: 3 тис. безпілотників та 15 млн євро на програми реабілітації: про нові домовленості Києва та Вільнюса розповів Шмигаль

Ініціатива Тримор’я — це геополітичне, інфраструктурне та економічне об’єднання 12 країн Європейського Союзу. Спільна територія країн-учасниць цієї ініціативи має вихід до Чорного, Адріатичного та Балтійського морів. На саміті Ініціативи трьох морів у Бухаресті 6 вересня 2023 року Україна стала асоційованою державою-учасницею Тримор’я.

Прямий ефір