“Шахеди” в Татарстані збирали понад пів року: експерт розповів про наслідки удару по виробництву дронів

Цех у РФ нібито з виробництва "Шахедів". Скріншот: uatv.ua

За більш ніж пів року виробництва ударних дронів типу Shahed (“Шахед”) у Республіці Татарстан, деякі з них, найімовірніше, були доставлені на фронт. Проте існує ймовірність, що удар по підприємству виведе з ладу його виробничі потужності, що згодом може знизити кількість пусків безпілотників по Україні. Про це сьогодні, 4 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел”, голова правління Альянсу “Нова енергія України”, розробник безпілотних літальних апаратів (БпЛА) Валерій Боровик.

“Понад пів року вже збирали, але інтенсивність і в якій кількості, інформація ще збирається, тому точні дані можуть сказати лише спецслужби, які цим займаються. Але те, що вони там збиралися і застосовувалися на території України факт безперечний. І тому, природно, що це типова точка застосування нашого озброєння, наших дронів”, сказав він.

За його словами, незабаром стане зрозуміло, як атака вплине на виробництво нових партій дронів, і чи буде це підприємство продовжувати їхнє виготовлення.

“Проте є якісь дрони, які доставлені на передову і будуть запускатися, на жаль, по наших містах, по наших підрозділах, по наших інфраструктурних об’єктах до об’єктів критичної інфраструктури. Але потім, цілком можливо, буде пригальмовування в кількості ударів або ж в обсязі дронів, які будуть запущені. Тому конкретна оцінка, до чого призвело потрапляння, буде трохи пізніше”, підсумував Валерій Боровик.

Читайте також: Мала авіація могла бути використана в атаках на підприємства в Татарстані — аналіз

Як повідомлялося, 2 квітня безпілотники вразили підприємство зі складання ударних дронів “Шахедів” і НПЗ у Республіці Татарстан. Відповідні кадри очевидці поширили в мережі. Ця атака стала найвіддаленішою від кордонів України — від місць влучання до лінії фронту понад тисячу кілометрів.

Прямий ефір