Чому безпековий договір з Британією не можна порівнювати з Будапештським меморандумом, пояснив політолог

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Договір про безпеку з Великою Британією — безпрецедентний. Раніше Захід не був готовий до підписання подібних фундаментальних документів з Україною. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

Він зауважив, що йдеться в даному випадку про міждержавний договір. А меморандум — це пам’ятна записка. У Будапештському меморандумі були лише абстрактні обіцянки.

“Навіть термінологічно досі точаться суперечки: це гарантії чи страхувальні обіцянки для України. Єдиний механізм, який був у тому документі, це консультації в разі виникнення ризиків для безпеки України. І нічого більше конкретного”, — пояснив політолог.

Тут же йдеться про великий міждержавний договір із чіткими конкретними зобов’язаннями переважно з боку Великої Британії на адресу України.

При цьому, каже Фесенко, у договорі є норми, які стосуються того, що й Україна в разі потреби може надавати підтримку в сфері безпеки для Великої Британії.

“Тобто це взаємні зобов’язання. Це класичний формат договору про партнерство у сфері безпеки. Він є всеосяжним. Там дев’ять великих розділів, які охоплюють практично всі сфери співпраці. Від співпраці, насамперед, у сфері оборони та безпеки, включно зі спільною роботою в розвідці між спецслужбами, у сфері оборонного виробництва. Також йдеться про співпрацю політичну, гуманітарну, економічну. Про підтримку України у відновленні після війни”, — сказав гість ефіру.

Політолог акцентував: це не абстрактні запевнення в підтримці, а прописані конкретні напрямки підтримки.

“У договорі зафіксована сума військової підтримки для України — 2,5 млрд фунтів, це понад 3 млрд дол. І такого ж роду підтримка надаватиметься всі 10 років дії цього договору”, — доповнив він.

Фесенко також звернув увагу на те, що договір скоординований із процесами атлантичної інтеграції України: Велика Британія фактично політично зобов’язується підтримувати курс України на членство в євроатлантичних структурах.

“Договір може бути припинений тільки в тому разі, якщо Україна вступає до НАТО. Або після 10 років він буде продовжений”, — доповнив він.

І що також важливо, у документі прописуються конкретні механізми, дії в тому випадку, якщо Росія знову спробує напасти на Україну, продовжив Фесенко.

“Причому, зазначу, фіксується конкретно загроза з боку Росії, можливість саме російського нападу. Не просто абстрактний агресор, ідеться саме про російську загрозу. І прописано, у який спосіб сторони діятимуть”, — сказав спікер.

За словами політолога, договір Києва з Лондоном також потребує ратифікації, на відміну від меморандуму.

“Треба буде ратифікувати цей договір. У мене немає сумнівів, що він буде ратифікований і в Україні, і у Великій Британії, тому що в парламентах обох країн є консенсус щодо нашого стратегічного партнерства, тим більше в умовах нинішньої війни”, — зазначив гість ефіру.

Він наголосив, що подібного договору в України не було з жодною країною світу.

“Зараз, в умовах війни і в перспективі стримування подальшої російської агресії, це дуже важливо. За зразком фактично цього договору, звісно, з відмінностями, які стосуються специфіки кожної країни, підписуватимуться відповідні договори з іншими країнами, насамперед із країнами “Великої сімки”, які обіцяли нам таку підтримку. Далі, звісно, і Сполучені Штати, і Франція, й інші країни G7 підпишуть схожі безпекові договори з Україною. А загалом готовність підписати подібні документи виявили близько 30 країн світу”, — акцентував політолог.

Фесенко зазначив, що раніше багато спроб робилося Києвом за понад 20 років вийти на схожі, навіть слабші, але схожі договори зі США та іншими західними країнами.

“Не виходило. Не були готові західні країни до такого роду договорів. Але зараз, в умовах повномасштабної війни Росії проти України, бачачи, як Україна героїчно бореться проти агресії, наскільки вона готова гарантувати свою безпеку, вони розуміють, що Україна потребує допомоги”, — резюмував Фесенко.

Читайте також: Угода про співпрацю у сфері безпеки між Великою Британією та Україною — головні тези

Нагадаємо, науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон, коментуючи підсумки візиту до Києва британського прем’єра Ріші Сунака, сказав, що Велика Британія — один із найнадійніших союзників України, який підтримує країну з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. Підписавши угоду про гарантії безпеки, Велика Британія запевнила Україну в своїй повній довгостроковій підтримці та військовій допомозі.

Прямий ефір