РФ знову змінює тактику, ракетні удари будуть менш масовані, — Ягун

Ту-95МС з ракетами Х-101. Фото: defence-ua.com

Росія знову змінює свою стратегію обстрілів, переходячи до менш масованих ударів. Ймовірно, що країна-агресор буде використовувати для ударів передусім беспілотники типу “Шахед”, зменшуючи кількість випущених ракет по території України. Таку думку сьогодні, 13 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив генерал-майор запасу СБУ, заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), директор Агентства реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

“Якщо подивитися на те, що відбувається з обстрілами України, подивитися статистику, то чітко видно період накопичення — жовтень, листопад і початок грудня. Накопичення — до 300-400 одиниць ракетної техніки, яку можна використовувати буквально за чотири або п’ять масованих ударів”, — сказав генерал-майор. 

Так, Україна зіткнулася вже з кількома хвилями масованих ракетних атак, починаючи з кінця 2023 року і закінчуючи ранковим обстрілом сьогоднішнього дня. 

“Що характерно, перш за все, частина техніки виготовлена буквально в четвертому кварталі 2023 року, тобто фактично з конвеєра. Частина ракетного озброєння, як з’ясувалося, взагалі не російського виробництва, можливо, з Північної Кореї. Фахівці переконані, що, дійсно, було накопичення для можливості продемонструвати якусь силу”, — зазначив Ягун.

Згідно з його думкою, нині країна-агресор має намір перейти до менш масованих обстрілів, повертаючись до застосування колишніх стратегій.

“Це означає використання комбінованих ударів, здебільшого “Шахедами” і, частково, до 10 ракет — не більше, і то не щотижня”, — наголосив він.

Генерал-майор зазначив, що, можливо, Росія знову почне накопичувати ракетний потенціал, готуючись до нових масованих ударів, зокрема, для особливих, на думку росіян, дат.

“Це і річниця початку “військової операції”, і так звані вибори. Тобто, є знакові моменти, на які вони можуть звернути увагу, але, думаю, що якихось масових ударів не буде. У Росії дійсно великі проблеми з високоточним озброєнням. Наша розвідка підтвердила, що навіть ті ракети, які виробляються за старими технологіями, у них величезні проблеми з точністю ударів. Тому будемо спостерігати, що відбуватиметься далі”, — підсумував Віктор Ягун.

Читайте також: Росіяни вже не можуть собі дозволити бити такою кількістю ракет, як це було 29 грудня, — Ігнат

Як повідомлялося, сьогодні вночі та вранці, 13 січня, Росія вкотре вчинила масований ракетний обстріл території України, застосовуючи крилаті, аеробалістичні, балістичні, авіаційні, зенітні керовані ракети, а також ударні безпілотні літальні апарати (БпЛА).

Читайте такожВ Україні вивчають уламки ракет, які Росія могла отримати з КНДР, — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір