Новий дрон для війни Росії проти України розробив Іран — можливості Shahed-107 оцінив Коваленко

Безпілотний літальний апарат Shahed 136. Фото: military.com

Новий іранський безпілотник Shahed-107 призначений для ведення розвідки. Він не камікадзе, а виконує насамперед розвідувальну функцію. Відрізняється від Shahed-238 хоча б тим, що у нього не реактивний двигун. Про це сьогодні, 12 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Так він прокоментував інформацію Sky News, що Shahed-107 — новий ударний безпілотник, розроблений Іраном для війни Росії проти України. Його характеризують як вибуховий розвідувальний дрон. За даними видання, оснастили розробку системою пошуку бойових цілей. Зокрема, цей “Шахед” начебто зможе виявити британські та американські реактивні системи залпового вогню, які використовують Збройні сили України. Дальність польоту — до 1,2 тис. км.

“Абсолютно повністю всі характеристики про нього не розкриваються, невідомо всіх характеристик. Можна тільки судити щодо які його можливості. Але дійсно, він буде призначений і застосовуватиметься в основному для додаткової цілевказівки, тобто для підвищення точності наведення ударів по тих чи інших об’єктах”, — сказав Коваленко.

Оглядач не виключає такого варіанту, що Shahed-107 може супроводжувати групи Shahed-136 для підвищення їхньої точності завдання ударів.

Щодо зони бойових дій, то, за словами Коваленка, у Shahed-107 буде в основному розвідувальна функція.

“У разі розміщення на ньому ударної бойової частини він може одночасно як проводити розвідувальну діяльність, так одразу ж і завдавати удару по тому об’єкту, який вважатиме за доцільне для знищення. Тобто це має бути стабільний зв’язок з оператором. На надто великих відстанях, ті ж таки 500 чи 1000 км, як заявляється, що в нього може бути взагалі дальність польоту 1500 км, такий канал зв’язку недоступний, і тому, скоріш за все, його застосовуватимуть саме у ближніх і середніх зонах”, — резюмував військово-політичний оглядач.

Читайте також: Чи буде реактивний Shahed-238 складною ціллю, якщо Росія почне його застосовувати проти України, розповів Ігнат

Як повідомлялося раніше, Росія модернізує іранські дрони-камікадзе Shahed (“Шахед”), які збирає на своїй території. Але модернізовані “Шахеди” (у РФ його називають “Герань”) не стали вразливими для українських захисників. За збитими та перехопленими безпілотниками фахівці можуть проаналізувати, як саме противник їх удосконалює. Нещодавно у РФ заявили про перехід до нової варіації “Шахеда” з реактивним двигуном. Але до цієї інформації скептично ставляться воєнні експерти.

Прямий ефір