Китай руками Росії намагається змінити світову систему і підірвати вплив та авторитет США, — Бутирська

Прапор Китаю. Фото: pixabay.com

Україна повинна включити стосовно Китаю більш напористу дипломатію, адже Китайська Народна Республіка (КНР), що демонструє себе як миротворець і сторона, що дотримується нейтралітету, проте є найбільшим бенефіціаром війни Росії проти України. Таку думку сьогодні, 12 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Бутирська.

“Китай чіпляється за будь-яке слово, щоб, з одного боку, не нашкодити своїм друзям, яким є Росія, Північна Корея, і, з іншого боку, щоб сховатися за показову нейтральність. Якщо в нас буде документальна база, фотографії, елементи цієї зброї, то, звісно, ми повинні показувати Китаю і в їхній присутності світового співробітництва, і навіть залучати посольство Китаю та інших осіб. Ми маємо увімкнути стосовно Китаю більш напористу дипломатію”, — констатувала вона.

Китай у війні Росії проти України є вигодонабувачем у багатьох питаннях. КНР демонструє Глобальному півдню те, що є миротворцем і дотримується певного нейтралітету, тим самим таку позицію необхідно підтверджувати, зазначила експерт.

“Ми повинні більш активно демонструвати Китаю, що та нейтральність, яку вони сповідують, є хибною і неправильною. У Китаю є свої ширші геополітичні плани. Китай найбільший бенефіціар цієї війни. І Китай за плечима Росії руками Росії намагається і змінити світову систему, і підірвати вплив та авторитет Сполучених Штатів Америки. Але ми повинні натискати на ті точки, які в очах Глобального півдня, світової спільноти Китай намагається демонструвати. Тому що на цю публіку Китай намагається виставити себе миротворцем, країною, яка носить стабільність. Але якщо це миротворець і країна, яка стабільна, значить, вона повинна це показувати дією. І отже, ми теж гучніше, активніше повинні звертатися з конкретних питань до цієї країни, щоб вона демонструвала себе в дії”, — пояснила вона.

Читайте також: Китай не програє від війни Росії проти України, але є нюанси, — Єфремов

Прямий ефір