Сунак зустрінеться з Зеленським в Києві — що відомо про візит британського прем’єра до України

Володимир Зеленський і Ріші Сунак. Фото: president.gov.ua

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак здійснить візит до Києва сьогодні, 12 січня, щоб надати новий великий пакет підтримки та підтвердити тісне партнерство з України. Про це повідомив уряд Об’єднаного Королівства, інформує FREEДОМ.

У рамках візиту прем’єр-міністр Великої Британії та президент України Володимир Зеленський підпишуть історичну угоду між країнами про співпрацю у сфері безпеки у рамках домовленостей країн “Великої сімки” про двосторонні гарантії безпеки, що їх було досягнуто на саміті НАТО у Вільнюсі минулого року.

Наголошується, що Велика Британія є першою країною, яка укладає остаточну угоду. Вона формалізує підтримку, яку Лондон надає Києву, зокрема обмін розвідданими, військовий вишкіл, оборонно-промислову співпрацю. Окрім цього, угода зобов’язує Британію консультуватися з Україною у разі нового нападу Росії й надавати “швидку і стійку” допомогу.

Напередодні зустрічі з президентом Зеленським Ріші Сунак також підтвердив, що Велика Британія надасть Україні військову допомогу на 2,5 млрд фунтів стерлінгів у 2024-2025 роках. Це 200 млн більше, ніж за попередні два роки.

“З 2,5 млрд фунтів щонайменше 200 млн будуть витрачені на термінову закупівлю та виробництво тисяч військових дронів для України, включаючи розвідувальні, ударні та морські дрони. Ця технологія надасть Україні передові, перевірені в боях можливості захищати своїх громадян і завдавати ударів по російських силах вторгнення на суші та на море. Це буде найбільше постачання дронів в Україну з будь-якої країни. Очікується, що більша частина дронів вироблятиметься у Великій Британії, а Міністерство оборони працюватиме з міжнародними партнерами, щоб значно збільшити кількість дронів, що поставляються для оборони України”, — проінформували в британському уряді.

Як наголосив британський прем’єр, головне послання його візиту до України — Велика Британія не відступить.

“Упродовж двох років Україна мужньо боролася, відбиваючи жорстоке російське вторгнення. Вони все ще борються, непохитні у своїй рішучості захистити свою країну та принципи свободи та демократії. Я тут сьогодні з одним посланням: Велика Британія теж не захитається. Ми підтримаємо Україну і в найтемніші години, і в найкращі часи”, — заявив Ріші Сунак.

Нагадаємо, 2 січня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Йшлося, зокрема, про посилення української протиповітряної оборони та далекобійних спроможностей Збройних сил України.

Прямий ефір