Дронові атаки на російські НПЗ є найефективнішими “санкціями”, — політолог

Петро Олещук. Скріншот: uatv.ua

Ухвалена Європейським парламентом директива про кримінальну відповідальність за порушення та обхід європейських санкцій допоможе посилити контроль за дотриманням запроваджених проти РФ обмежень, але навряд чи лазівки будуть повністю перекриті. Таку думку сьогодні, 13 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Петро Олещук.

Політолог вважає більш дієвими численні атаки на російські нафтопереробні заводи.  

“Подібні акції, як уже показує практика, виявилися більш ефективними, ніж будь-які санкції Європейського Союзу, на жаль. Ми довго чекали, коли ж, нарешті, ці санкції почнуть чинити негативний вплив на російську економіку. І, напевно, вони чинять. Але йдеться не про те, щоб якось вплинути на зростання російської економіки в майбутньому, а про те, щоб Росія перестала отримувати гроші на війну вже зараз”, — сказав він.

Політолог нагадав, що завдяки успішній атаці дронів на нафтопереробному заводі “Лукойлу” в Нижегородській області РФ зупинено найбільшу первинну установку з переробки нафти, яка забезпечує понад 50% виробництва НПЗ. Відомо, що завод переробляє близько 5,8% від загального обсягу переробки російської нафти.

“Відповідно, зменшиться річне виробництво нафтопродуктів. А це вже означатиме, що Росія не зможе повною мірою забезпечувати нафтопродуктами самих росіян. І знову-таки ціни зростатимуть, і це знову відображається в численних прогнозах з боку економістів, ну, й навіть російської фондової біржі. Тому, зрештою, це впливатиме й впливатиме дуже сильно”, — зазначив Олещук.

На його думку, в умовах західних санкцій для Росії буде складно та дорого відновлювати свої підприємства. Своєю чергою, проблеми в економіці безпосередньо негативно впливатимуть на здатність Росії продовжувати агресивну війну проти України.

Щодо обмежень, запроваджених Європейським Союзом, зокрема й щодо кримінальної відповідальності, то Олещук вважає, що тут треба враховувати “силу інерції”. 

“Все одно знайдуться ті, хто захоче заробити багато грошей. Просто вони будуть підвищувати, скажімо так, “тарифи за шкідливість”, і, відповідно, вони виставлятимуть Росії більший рахунок, що дивіться, ось ми ризикуємо, давайте, значить, на певну кількість відсотків більше, — і такі знайдуться. І з іншого боку, Росія буде готова за це платити, тому що російський режим показав, що вони готові вкладатися по максимуму у війну проти України, не шкодуючи жодних ресурсів, не шкодуючи жодних грошей. І це, я думаю, у цій ситуації головна проблема”, — сказав політолог.

Водночас він вітає введення кримінальної відповідальності за обхід санкцій та сподівається, що будуть “показові процеси посадки таких людей”.

“Але, на жаль, не потрібно розраховувати, що це миттєво якось на щось вплине”, — наголосив Олещук.

Читайте також: Путіну доведеться обирати: заправляти агротехніку для збору врожаю або танки для війни проти України, — Савченко

Нагадаємо, як заявив командир спецпідрозділу ударних дронів “Білий орел” Валерій Боровик, Росія виявилася не готовою до ударів по своїх нафтобазах, військових складах й аеродромах.

Прямий ефір