Санкції проти Росії не дали швидкого ефекту через недостатній контроль за їхнім виконанням, — Ус

Ілюстрація: fakty.com.ua

Санкції проти Росії не одразу виявилися ефективними через недостатній контроль за їхнім виконанням, але поступово, завдяки поліпшенню механізмів нагляду, вони починають давати очікувані результати. Про це сьогодні, 3 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

“Санкції не спрацювали одразу, тому що, скажімо так, частково, крізь пальці дивилися за їхнім виконанням. І коли говорили, що вони не такі ефективні, — неефективний був контроль за виконанням санкцій. Історія з Іраном показала, що країна, яка перебуває під санкціями багато років, змогла налагодити процес обходження санкцій. Чому? Тому що дивилися крізь пальці”, — сказав він.

Як зазначив експерт, нині в країнах Заходу виникає розуміння необхідності жорстко контролювати виконання антиросійських обмежень і розробляти відповідні механізми.

“Світ у нас великий, проте контроль забезпечити можна. І коли ці механізми потихеньку починають налагоджуватися, у Росії виникають проблеми. Ті ж танкери, які здійснюють перевезення російської нафти, їх можна відстежити — хто це робить і коли робить, і, відповідно, створити проблеми цим танкерам. Ми розуміємо, що колективний Захід — це провідні економіки світу і так чи інакше, танкери мають бути там”, — наголосив Ус.

Ба більше, за його словами, навіть країни, які можна вважати представниками глобального Півдня, все одно залежать від фінансової системи Заходу.

“Та ж Індія обмежує заходження танкерів у свої порти. Тобто все це — ланки одного ланцюга санкційного тиску на Росію. І санкційний тиск через те, що нарешті починають відстежувати його нормальну роботу, починає давати очікувані результати. Результати ми чекали у 2022 році, але, схоже, доведеться їх бачити тільки у 2024 році”, — резюмував Іван Ус. 

Читайте також: Нові санкції від США та ЄС: чи вдасться Росії обходити й ці обмеження — думки експертів

Нагадаємо, щонайменше два танкери зі складу російського танкерного флоту змушені були припинити свої дії біля берегів Греції після того, як США запровадили санкції проти 14 пов’язаних із Росією суден. Це може бути ознакою того, що західні санкції все ж підривають торгівлю російською нафтою. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані відстеження суден.

Прямий ефір