У Кремлі зацікавлені в тому, щоб прихильники Навального випустили пару на похоронах і розійшлися, — Пономарьов

Олексій Навальний. Ілюстративне фото: gettyimages.com

У Москві сьогодні, 1 березня, прощаються з російським опозиціонером Олексієм Навальним. Відспівування проводять у храмі в Мар’їно, після чого його похорони відбудуться на Борисовському кладовищі. У Кремлі боялися великих маніфестацій, тому дали можливість провести церемонію прощання у віддаленому районі Москви, Мар’їно, а поховати — в іще більш віддаленому, що розташований поруч. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ озвучив засновник телеканалу “Утро Февраля”, колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов.

Зважаючи на таку організацію похорону, будь-яка хода тих, хто прийшов попрощатися з політиком, буде дуже короткою по відстані. А найважливіше — спрямована в протилежний бік від центру Москви, наголосив Пономарьов.

“Влада РФ робить усе можливе для того, щоб не було якоїсь серйозної політичної дії. При цьому, за моєю інформацією з Москви, із силових структур, вони мають намір усіх, хто прийде на похорон, переписати. Але водночас не перешкоджати. Тобто, не перетворювати похорон на побоїще і не створювати тим самим додаткову картинку для міжнародних ЗМІ. Мовляв, нехай тихо пройдуть від церкви до кладовища, і на цьому всі заспокояться. Усі в Кремлі зацікавлені в тому, щоб прихильники Навального випустили пару і розійшлися”, — сказав гість ефіру.

Він нагадав, що найактивніші члени сім’ї Навального виїхали. У Росії залишилися його батьки і брат, які ні в чому наразі участі не беруть.

“У цьому сенсі небезпеки від тих, хто залишається, немає. Головне завдання Кремля, щоб вони не виходили за рамки ось цієї ненасильницької парадигми”, — зазначив Пономарьов.

Політик також висловив думку, що соратники Олексія Навального показують, що ця смерть їх нічому не вчить.

“Вони, як і раніше, закликають приходити на виборчі дільниці та голосувати (на “виборах” президента РФ, — ред.) замість того, щоб боротися з цим режимом зі зброєю в руках, займатися партизанськими акціями або вступати до лав легіону “Свобода России”. А владі РФ в цілому саме це і потрібно. Їм потрібно, аби люди приходили на виборчу дільницю, створювали картинку. Ці ж люди не будуть якимось чином марковані. Тому обов’язково влада запише це у свій актив. Про те, що, мовляв, були черги й інтерес до виборів. І результат — 80% за Володимира Володимировича Путіна”, — резюмував ексдепутат.

Читайте також: Путін воює з померлим, він боїться протесту в день похорону Навального — думка Яковенка

Прямий ефір