У Вільнюсі завершився підсумковий день 12-го “Форуму вільної Росії” — огляд FREEДОМ (ВІДЕО)

Лариса Зубенко. Скріншот: uatv.ua

Сьогодні, 24 лютого, завершився другий і підсумковий день 12-го “Форуму вільної Росії” у Вільнюсі (Литва). Захід проходив під гаслом “Перемога Україні! Свобода Росії!”. На Форумі, де зібралися російські опозиційні політики, була присутня кореспондентка телеканалу FREEДОМ Лариса Зубенко.

Організатори та учасники “Форуму вільної Росії” обговорювали питання так званого “правосуддя” в Росії, як у випадку ув’язнених за політичними мотивами, так і українських військовополонених. Було порушено питання про вивезення українських громадян з тимчасово окупованих територій агресором. Також обговорювалися питання економіки, пропаганди та змішування понять віри та ідеології.

Одна ж з основних тем Форуму — ситуація на фронті. Стратегію повномасштабної війни, яку використовує Росія, всі вже давно зрозуміли — це масове використання живої сили і так звані “м’ясні штурми”. У той час як Україна робить ставку на високотехнологічне озброєння і піклується про своїх військових. У цьому контексті важлива підтримка Заходу.

“Партнери України допомагатимуть до кінця. Ми чуємо не тільки заяви, але бачимо і дії. Усі європейські партнери України у групі “Рамштайн” у 2024 році кратно збільшували видатки на оборону, інвестиції у свої ВПК (військово-промисловий комплекс, — ред.). Ми також бачимо як міцніє і поширюється ідея про те, що Україна буде в НАТО, Україна — це частина Заходу. Я думаю, що Україна повинна бути в НАТО і вона буде. І звісно, з цього приводу політичне рішення буде ухвалено”, — наголосив науковий співробітник Міжнародного центру з питань безпеки і оборони Ігор Грецький.

У підсумку обговорень, які часто спливали під час Форуму, на завершення другого дня було ухвалено декларацію, основні положення якої полягають у підтримці боротьби з путінським режимом усередині Росії та підтримці України.

“Цілком очевидно, то позиція Заходу є дуже важливою, я не скажу, що визначальною, але істотною в плані підтримки України: фінансовою і озброєнням. Тому робота наша на Заході з урахуванням наших ресурсів і того, що ми російська опозиція, вона також дуже важлива. Протягом найближчих двох, трьох місяців буде створено повноцінну програму, що охоплює різні аспекти, — програму перетворень вільної Росії”, — повідомив російський опозиційний політик, співзасновник “Форуму вільної Росії” Іван Тютрін.

Учасники Форуму обговорювали і перспективи поствоєнної Росії та її можливе майбутнє в разі поразки. Передбачити точні сценарії складно, проте експерти вважають, що головне полягає у зміні самої структури, яку десятиліттями формували Володимир Путін і його команда.

Зокрема, йдеться про відмову від путінізму та ідей, які щодня пропагуються на російських телевізійних екранах. В іншому разі це може призвести до появи політики реваншизму.

“Це може бути болото на невизначену кількість часу. І політика реваншу можлива в тому випадку, якщо путінізм, як сучасну форму фашизму XXI століття — а це не порожні слова, так і є — якщо путінізм не буде демонтовано. Так, тоді таке можливо”, — вважає російський лікар-травматолог, волонтер Андрій Волна.

Один із майбутніх заходів, запланованих “Форумом вільної Росії”, — благодійний аукціон навесні 2024 року. Організатори оголосили, що мета аукціону — збір коштів на користь добровольчих батальйонів, де громадяни Росії та Білорусі воюють разом із бійцями Збройних сил України (ЗСУ).

Читайте також: Перемога України — обов’язкова умова для змін всередині Росії, — опозиціонер

Прямий ефір