Доходи від продажу нафти до російського бюджету зменшаться — прогноз експерта на 2024 рік

Ілюстративне фото: stock-maks.com

Доходи бюджету Росії від нафтових продажів цього року зменшаться через посилення санкційного тиску Європейського Союзу та США. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив президент Київської школи економіки, міністр розвитку економіки (2019-2020 рр.), радник керівника Офісу президента України, професор Піттсбурзького університету Тимофій Милованов. 

“Економіка Росії побудована на продажу газу і нафти. І у 2023 році санкції дозволили зменшити надходження [до бюджету] на десь 140-150 млрд дол., за оцінками Київської школи економіки. Але значні надходження продовжують прибувати. І якщо санкції будуть виконуватися краще, а там є певна проблема, то, звісно, зростання [економік] буде обмежене, і цілком можливе падіння”, — сказав він.

Милованов нагадав, що в межах санкційного режиму було встановлено таке обмеження, як цінова стеля на нафту, яка передбачає заборону продажу російської нафти за цінами, вищими за 60 дол. за барель.

“Але цінова стеля постійно порушується. І десь у вересні-жовтні 2023 року середня продажна ціна була значно вищою за стелю. По суті, можна сказати, що санкції не працювали або працювали частково. На це звернули велику увагу, зокрема в Європі та США, збільшивши санкції проти третіх сторін, які допомагають їх обходити. Тепер дисконт почав зростати”, — зазначив експерт.

За його словами, це можна охарактеризувати як певні перегони між країнами Заходу та країною-агресором. 

“Як тільки Європа і США відволікаються, Росія знаходить механізми, як обійти ці санкції. Але щойно про це стає відомо, — Європа і США наздоганяють. І зараз, у принципі, дисконт почав збільшуватися, тому в 2024 році надходження точно можуть зменшитися, а якщо вони зменшуватимуться, то вже зростання ніякого не буде, — вся економіка на цьому побудована”, — підсумував Тимофій Милованов.

Читайте також: Євросоюз готує нові санкційні обмеження проти Росії: що входитиме до 13-го пакету (ВІДЕО)

Прямий ефір