Якщо США не нададуть допомоги Україні, то втратять останній — третій рубіж оборони і лідерські позиції, — дипломат

Конгрес США. Фото: ukrinform.ua

Сполучені Штати Америки все ж прийдуть до того, що допомога Україні — це допомога самим Сполученим Штатам. Це збереження лідерських позицій США у світі. Національні інтереси Америки візьмуть гору і допомога Україні буде. Таку думку сьогодні, 1 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Якщо Сполучені Штати не зможуть надати допомогу Україні, вони втратять останній — третій рубіж оборони. Я так називаю Україну. Тому що до цього вони пішли з Афганістану, зараз ідуть з Іраку остаточно, і якщо вони залишають Україну без допомоги, — це поганий сигнал для авторитарних режимів. Це означає, що вони фактично стимулюватимуть або мотивуватимуть ці авторитарні режими на більш агресивну зовнішню політику. А це не в інтересах США”, — сказав він.

Тому, за словами дипломата, всі уважно дивляться за розвитком ситуації — і країни глобального Півдня, і Європа очікує на рішення Сполучених Штатів.

“Не дарма туди поїхали і генсек НАТО, і зустрічався в Конгресі у двох палатах, і зі спікером зустрічався, і в партіях зустрічався — Республіканській і Демократичній, пояснюючи, наскільки важливе і яку історичну роль відіграє це рішення про допомогу Україні. Тому я схиляюся до того, що допомога теж буде проголосована. Звісно, її блокуватимуть республіканці MAGA (Make America Great Again, “Зробимо Америку знову великою”, — ред.), трампісти, які не хотіли б втратити цей механізм тиску на демократів. Але я думаю, що все-таки національні інтереси Америки будуть вищими, ніж інтереси окремих персон”, — додав Осипенко.

Експерт уточнив, що на шальках терезів стоять персональні амбіції однієї людини — Дональда Трампа — чи інтереси Америки.

“Подивимося, що візьме гору. Або бажання Трампа стати президентом, реалізувати те, чого він не реалізував раніше, а в нього є бажання змінити істеблішмент узагалі. Глибинну Американську державу переформатувати, у мене такі є підозри. І він іде дуже рішуче до своєї перемоги, не бачачи ані партійних, ані національних інтересів. Або упускає ці інтереси”, — каже він.

На думку дипломата, як відбудеться голосування за виділення допомоги Україні, зокрема залежатиме від позиції Трампа. Навіть не від групи MAGA, які займають 15-20% у Республіканській партії, а скоріше за все, від самого Трампа.

“Тому що всі розуміють, що він локомотив, який тягне всю Республіканську партію у вертикаль влади. Якщо він перемагає, то вони за ним потрапляють у цю владу. І ми бачимо, як кандидати відмовляються на користь Трампа у штатах, надають йому всіляку допомогу, розуміючи, що в нього на карті стоїть дуже багато. Можна сказати, все — або він потрапляє в президентське крісло — або отримує тюремні терміни. Тому дуже багато поставлено на карту, і як мине голосування, дуже складно сказати. Але я схиляюся до того, що на зовнішньому контурі ситуація складається така, що всі підштовхуватимуть Трампа все-таки поступитися у своїх особистих інтересах і поставити вище національні інтереси Америки”, — резюмував Руслан Осипенко.

Читайте також: У США є політична воля продовжувати підтримку України — думка

Нагадаємо, усі 27 лідерів Європейського Союзу домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 млрд євро в межах бюджету ЄС. За словами Осипенка, цим рішенням Євросоюз дав два сигнали — Москві та Вашингтону. Європа опинилася попереду, а Вашингтон потрапляє в незручне становище, якщо він не проголосує зі свого боку за підтримку України.

Прямий ефір