У США є політична воля продовжувати підтримку України — думка

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

У керівництва США є політична воля зберігати та зміцнювати підтримку України. І є відповідні пропозиції в Конгресі США через загострення передвиборчої боротьби. На жаль, питання зависло. Про це сьогодні, 31 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“Але ж там проблема, яка стосується безпеки США — і внутрішньої, і зовнішньої. Тому насправді це предмет національних інтересів США. Або вони розв’язують цю проблему, або проблем для національної безпеки США як усередині Штатів, на кордоні з Мексикою, так і зовні побільшає”, — пояснив він.

Фесенко висловив думку, що в США намагатимуться знайти різні варіанти, зокрема компромісні, як все ж забезпечити підтримку не тільки України, але й США, Тайваню.

“Але насамперед України. І найбільший пакет підтримки для України запланований у понад 61 млрд дол. І потреба України в такій допомозі найбільша. Тому я думаю, що будуть спроби все ж розв’язувати цю проблему. Так, є, на жаль, внутрішньополітична проблема, але є і потреба, політична воля для розв’язання цієї проблеми, тому я сподіваюся, що все-таки ми не чекатимемо до завершення виборчої боротьби у США”, — вважає політолог.

Він звернув увагу, що поки діє пауза, робляться різні дії, щоб такого роду підтримка надавалася через треті країни, іноді через посередницькі механізми.

“Фінансова підтримка, зокрема, зараз буде надаватися по лінії Світового банку, там японські гроші. Але домовленість про це була досягнута ще під час візиту президента Зеленського до США в грудні минулого року. Думаю, будуть шукати й інші варіанти, інші інструменти. Зокрема, збільшуються обсяги військової підтримки з боку окремих європейських країн, як країн Євросоюзу, так і країн, що не входять до Євросоюзу. Зокрема, це — Велика Британія та Норвегія. Йдеться не тільки про бюджетну підтримку, а в першу чергу про військову підтримку”, — пояснив Фесенко.

Читайте також: Вікторія Нуланд прибула до Києва: очікування від візиту оцінив політолог

Нагадаємо, 31 січня Київ відвідала заступниця державного секретаря Сполучених Штатів Америки Вікторія Нуланд.

Прямий ефір