Партнери продовжують підтримку України: нарощується оборонне виробництво (ВІДЕО)

ЗСУ. Фото: zsu.gov.ua

Німецький оборонний концерн Rheinmetall побудує новий завод із виробництва боєприпасів, щоб покрити потреби Збройних сил Німеччини та України. За словами гендиректора підприємства Арміна Паппергера, між федеральним урядом Німеччини та збройовою промисловістю є продуктивна співпраця, інформує FREEДОМ.

“У сфері військових закупівель багато що змінилося на краще. Минулого року компанія отримала від німецького уряду замовлення або рамкові угоди на загальну суму понад 10 млрд євро — як для Бундесверу, так і для України. У поточному році ця сума зросте щонайменше до 15 млрд. Темпи швидкі: те, на що в минулому пішло б 10 років, зараз виконується за кілька місяців”, — цитує Паппергера видання Bild.

Україна докладає зусиль, щоб привести свої Збройні сили до стандартів Північноатлантичного альянсу. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни. За даними Міністерства оборони США, тільки за останні 2 місяці Україна впровадила понад 18 стандартів НАТО.

“Ми в деяких питаннях переходимо на такі стандарти, які використовують країни НАТО, але ще раз — це не каліброве озброєння, це система взаємовідносин між військовослужбовцями, між командирами й підлеглими, та система побудови армійської структури. Це головне, що мається на увазі під словами “стандарти НАТО”, — сказав військовий експерт Олексій Гетьман.

Зростання глобальної нестабільності та російська агресія проти України призвели до підвищення попиту на американську зброю. Продажі військової техніки США зросли у 2023 році на 16% й досягли рекордної суми у 238 млрд доларів, повідомили в Держдепартаменті США.

“Популярність американської зброї зросла завдяки, як би це сумно не звучало, війні Росії проти України. Багато видів озброєння використовуються нашими військовими силами, і вони показали свою перевагу над російськими засобами нападу. Відповідно, популярність російської зброї зменшилася. Ми вже читали повідомлення, що начебто Індія відмовилася від певних видів російського озброєння, які планувала купити”, — сказав Гетьман.

Міністр оборони США Ллойд Остін та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрілися в Пентагоні, де обговорили низку питань, включно з підтримкою України. Вони наголосили на критичній важливості швидкого нарощування оборонного виробництва для продовження підтримки України, поповнення запасів боєприпасів й обладнання НАТО.

“Повномасштабна війна триває вже майже 2 роки. Ситуація на полі бою складна, але союзники по НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку, й важливо, щоб ми продовжували це робити. Наша підтримка України — не благодійність. Це інвестиція в нашу власну безпеку, тому що світ стане більш небезпечним, якщо Путін переможе в Україні. І за цим також уважно стежать у Китаї, у Пекіні”, — сказав Столтенберг. 

Видання Reuters повідомляє, що лідери Європейського Союзу на саміті 1 лютого підтвердять свою рішучість продовжувати надавати “своєчасну, передбачувану й стійку військову підтримку” Україні. Основною темою саміту в Брюсселі стане досягнення угоди про пакет фінансової допомоги Україні на суму 50 млрд євро на 4 роки, який був заблокований Угорщиною на попередньому саміті в грудні.

Читайте також: Танки, бронетранспортери, ППО: про перспективи України щодо спільного з партнерами виробництва озброєння розповів Рябих

Прямий ефір