Потрібно озброюватися: НАТО закликає Захід готуватися до ударів Росії по країнах Альянсу (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

Росія може завдати удару по цілях у Європі. Про це пише видання The Times із посиланням на високопоставлених генералів НАТО. За їхніми словами, в блоку є обмежений час, щоб вжити заходів щодо зміцнення своєї оборони до саміту Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні в липні 2024 року, повідомляє FREEДОМ.

НАТО доведеться підготуватися до можливих ударів Росії по об’єктах у Європі, зокрема в Німеччині, оскільки через неї проходять центральні лінії постачання країн Альянсу. Про це заявили високопоставлені генерали НАТО газеті The Times. На їхню думку, цілі можуть бути найрізноманітнішими — від заводів із виробництва боєприпасів і командних центрів до електростанцій, залізниць і мостів.

“Ми повинні виходити з того, що агресор використовуватиме весь спектр сил, щоб зруйнувати лінії зв’язку, зокрема і в тиловій зоні. За допомогою електронної та кібервійни, а також ракет, безпілотників тощо”, — зазначив у коментарі виданню The Times командувач військовим логістичним центром НАТО в Німеччині Александр Золлфранк.

Німеччина закликала своїх союзників по НАТО бути готовими до можливої майбутньої війни з Росією. У Берліні побоюються, що Москва може розширити війну за межі України.

“Ви не знаєте, чи станеться це і коли, отже, потрібно озброюватися. І саме цим ми зараз займаємося разом із союзниками по НАТО”, — заявив міністр закордонних справ Німеччини Борис Пісторіус.

Високопоставлені генерали НАТО вважають, що підготовка до можливого конфлікту з Росією в масштабах усього блоку має тривати. Зокрема, в Альянсі обговорюють запровадження системи так званого “військового Шенгену”. Вона дасть змогу вільно переміщати військових і техніку територією країн НАТО.

“Наприклад, десантникам законодавчо заборонено використовувати парашути, виготовлені для армії іншої країни, навіть якщо вони функціонально ідентичні. Хоча зараз це може бути не дозволено, технічно в багатьох випадках немає жодних проблем”, — пояснив у коментарі виданню The Times командувач військовим логістичним центром НАТО в Німеччині Александр Золлфранк.

Водночас у Брюсселі закликають насамперед продовжувати підтримку України.

“За останні пару тижнів було безліч так званих військових попереджень. Якщо ми не хочемо, щоб це сталося, зробіть так, щоб Україна не програла, тому що вона наразі є стратегічною глибиною, яка утримує Росію від НАТО. Вона чинить героїчний опір. Україна дозволяє НАТО виграти час, утримуючи Росію на прив’язі, щоб блок міг вирішити, що йому потрібно для власної оборони, на своїй території”, — звернув увагу помічник генерального секретаря НАТО Джеймі Ши.

Посилити підтримку України закликав і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

“Союзники по НАТО надають Україні безпрецедентну підтримку, і важливо, щоб ми продовжували це робити. Наша підтримка України — це не благодійність. Це інвестиції в нашу власну безпеку, тому що світ стане більш небезпечним, якщо президент Путін переможе в Україні. За цим також пильно стежать у Китаї”, — сказав Столтенберг.

Генсек нагадав, що від самого початку НАТО створювався, щоб запобігти війнам, тому, на його думку, і Альянс, і США повинні підтримати Україну і на певному етапі запросити її стати повноцінним членом НАТО.

Читайте також: Заява Столтенберга наголошує, що Україна є невід’ємною частиною західного світу, — політолог

Нагадаємо, Сили безпеки і оборони України загалом запровадили 28% стандартів НАТО.

Прямий ефір