Заява Столтенберга наголошує, що Україна є невіддільною частиною західного світу, — політолог

Єнс Столтенберг. Фото: president.gov.ua

Україна зараз діє фактично паралельно — як шляхом євроінтеграції, так і євроатлантичної інтеграції. Питання виключно в тому, щоб у Північноатлантичному блоці знайшовся консенсус для потрібного політичного сигналу Києву. Про це сьогодні, 29 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, коментуючи заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга.

“Ця заява наголошує те, що Україна є невіддільною частиною західного світу. Щодо “певного етапу” мені пригадується позиція, наприклад, Польщі щодо цього питання, де прямо сказано, що почати перемовини про вступ України до Альянсу можна, не чекаючи на закінчення війни. Тобто певний меседж можна було б навіть подати в межах майбутнього саміту у Вашингтоні, який відбудеться в липні до 75-річчя Альянсу”, — сказав він.

Політолог наголосив, що є розуміння, що Україна під час війни не стане членом Північноатлантичного альянсу, але, тим не менш, почати сам процес цілком можливо.

“Плюс сама Україна на сьогодні є найактивнішим партнером НАТО поза блоком, і, виходячи зі своєї ініціативи, збільшує кількість стандартів відповідно до стандартів НАТО. Ми зараз маємо понад 280 стандартів, які повністю відповідають стандартам НАТО. Низка країн, які вступали до НАТО в XXI столітті, на момент вступу мали менший показник, ніж зараз Україна. Це дуже важливий момент. Тому, показуючи, що дійсно м’яч зараз на полі Альянсу, щоб дати цей політичний сигнал для України”, — каже Чаленко.

Читайте також: Сили безпеки і оборони України загалом запровадили 28% стандартів НАТО — деталі від Міноборони

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання щодо можливої конфронтації між Росією і НАТО у разі просування членства України в Альянсі, заявив, що Україна має точно таке ж саме суверенне право обирати свій власний шлях, як Норвегія, Швеція та Фінляндія, котрі ухвалили стати членами НАТО.

Прямий ефір