Бельгія першою у світі почала використовувати російські заморожені активи для допомоги Україні — деталі співпраці (ВІДЕО)

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо. Фото: president.gov.ua

2024 року Брюссель передасть Києву військової допомоги на 611 млн євро. Про це заявила міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер у телефонній розмові з міністром оборони України Рустемом Умєровим. Глава Міноборони України повідомив, що Бельгія взяла на себе довгострокові зобов’язання з підтримки модернізації українських Сил оборони, інформує FREEДОМ.

611 млн євро — це сума, яку Бельгія отримує від відсотків на заморожені російські активи, пояснила Дедондер. Їх і передасть Брюссель як військову допомогу Києву.

“Ми високо цінуємо незмінну підтримку України з боку Бельгії. Бельгія надасть 611 млн євро військової допомоги цьогоріч і має довгострокові зобов’язання щодо підтримки модернізації наших Сил оборони”, — написав міністр оборони України в соцмережі Х.

Бельгія продовжить підтримувати Україну за трьома напрямками: військова допомога, економічні санкції та Фонд України. Цей фонд поповнюється коштом відсотків на прибуток від заморожених російських активів. У травні 2023 року прем’єр-міністр країни Александр де Кроо заявив, що в Бельгії заморозили російські активи на суму 180 млрд євро. А, згідно з бельгійським законодавством, прибуток оподатковується корпоративним 25-відсотковим податком. Від 2022 року ці податкові надходження не йдуть до бельгійського бюджету. Брюссель передає їх Україні.

“Ми тут, у Бельгії, маємо оподаткування на доходи із заморожених російських активів. Податки з відсотків від цих активів мають на 100% йти українському народу”, — повідомив прем’єр-міністр Бельгії.

Посол Бельгії в США Жан-Артур Режібо впевнений, що країни Заходу мають ухвалити колективне рішення щодо конфіскації заморожених російських активів. За його даними, дві третини цих активів зберігаються в найбільшій бельгійській депозитній компанії.

“Більшість активів розташовані в Бельгії, у країні розуміють, що на ній лежить особлива відповідальність, але це питання Бельгія не повинна розв’язувати одноосібно. Хтось повинен заплатити за всі збитки, завдані Україні, і очевидним відповідальним є Росія”, — сказав посол у коментарі агентству Bloomberg.

Бельгія першою у світі почала використовувати російські заморожені активи для допомоги Україні. Брюссель також бере участь у міжнародній коаліції F-16. 2025 року союзники зобов’язалися передати Україні винищувачі. До вересня 2024 року Бельгія планує відправити два двомісні F-16 та інструкторів у Данію для навчання українських пілотів.

“Я переконаний — 2025 року F-16 потраплять до України для захисту її повітряного простору”, — заявив де Кроо.

24 січня Україна і Бельгія підписали шість документів про співпрацю в оборонній промисловості. Як повідомили в Міністерстві закордонних справ України, сторони домовилися зміцнити стратегічне партнерство бельгійського та українського оборонно-промислового комплексу.

Читайте також: Україна в ЄС — найкраща гарантія стабільності та колективної безпеки Європи, — прем’єр-міністр Бельгії

Нагадаємо, сьогодні, 28 січня, у своєму зверненні наприкінці 704-ї доби повномасштабного вторгнення Росії президент України Володимир Зеленський заявив, що саме завдяки українським воїнам світ продовжує вірити в Україну.

Прямий ефір