“Є кілька підґрунть”: Гуменюк прокоментувала запроваджений окупантами в Криму “особливий режим” в’їзду і виїзду

Тимчасово окупований Крим. Фото: qha.com.ua

“Особливий режим” в’їзду і виїзду на пунктах пропуску запроваджено в тимчасово окупованому Росією Криму. Окупаційна адміністрація зробила це для “локалізації загроз” безпеці населення, військових та інших об’єктів. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), інформує FREEДОМ.

Йдеться про три автомобільні пункти пропуску та два залізничні між півостровом і окупованою частиною Херсонської області. Військові колони мають рухатися спеціально відведеними дорогами у взаємодії з ФСБ Росії. На блокпостах потрібно пред’являти документи, що засвідчують особу, а військовослужбовцям і правоохоронцям — бойові накази або службові посвідчення.

За словами начальниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, озвученими сьогодні, 26 січня, в ефірі телеканалу FREEДOM, такі дії мають кілька підґрунть.

“Починаючи від того, що вони час від часу посилюють фільтраційні заходи і виявляють людей, лояльно налаштованих до України і, відповідно, потенційних учасників партизанського руху, руху спротиву. І також формування прихованого мобілізаційного ресурсу. Те, що ми називаємо збір даних про чоловіків призовного віку. Відповідно, вони, проводячи фільтраційні заходи на будь-яких контрольно-пропускних пунктах, формують певну базу”, — сказала вона.

Крім того, додала Гуменюк, у такий спосіб російським окупантам легше проводити насильницьку “паспортизацію” громадян України.

“Оскільки, перевіряючи документи в людей, їх просто вилучають і примушують отримати вже російський паспорт. Таким чином формується майбутній електорат для запланованих на березень виборів”, — уточнила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

Читайте також: Ударні кораблі РФ у Чорному морі не йдуть із бойового чергування, хоча конфігурація угруповання постійно змінюється, — Гуменюк про загрозу

Прямий ефір