Китай не програє від війни Росії проти України, але є нюанси, — Єфремов

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Китай не програє від того, що війна Росії проти України набуває уповільненого характеру, проте в довгостроковій перспективі її наслідки КНР не влаштовують. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

“Загалом Китай не програє від того, що війна набуває якогось уповільненого характеру. Точно порахувати баланс його інтересів у цій ситуації складно. У короткостроковій перспективі йому комфортно підтримувати свого “союзника”, свого близького партнера — Росію, та концентрувати увагу Сполучених Штатів на цьому регіоні. Але в довгостроковій перспективі знову виникає питання дестабілізації міжнародних відносин, порушення економічних ланцюжків створення вартості, підвищення глобальних геополітичних ризиків”, — сказав експерт.

За його словами, у міжнародних економічних гравців виникає занепокоєння не тільки з приводу Росії, але й з приводу Китаю, що стимулює відтік інвестицій з КНР, скорочення рівня ділової взаємодії між бізнесменами різних країн з Китаєм й перенаправлення товарних ланцюжків, наприклад, в Індію.

Крім того, Єфремов нагадав, що загальна стурбованість безпекою, створена Росією після її нападу на Україну, призвела до нового витка мілітаризації в усьому світі.

“Це все не на руку Китаю, оскільки йому тепер для збереження балансу сил у регіоні доведеться також переглядати свої військові бюджети, військові підходи та більше коштів в економіці, яка втратила колишній динамізм, перенаправляти на військову сферу для відновлення військового паритету хоча б у регіональному просторі. І це все, звичайно ж, не в інтересах Китаю. Це завдає в довгостроковій перспективі шкоди його амбіціям, спрямованим на те, щоб перетворитися на глобального лідера на міжнародній арені та потіснити Сполучені Штати. У цьому контексті поки що й треба аналізувати поведінку Китаю на міжнародній арені, як мені здається”, — вважає експерт Української асоціації китаєзнавців.

Читайте також: Китай не влаштовують деструктивні імпульси, які створює Росія на міжнародній арені, — китаєзнавець

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, за час розв’язаної Росією війни проти України найбільше на країні-агресорі заробив Китай. У Пекіна дуже тісні зв’язки з Москвою. Китаю вигідна війна РФ проти України економічно і геополітично.

Прямий ефір