Китай не влаштовують деструктивні імпульси, які створює Росія на міжнародній арені, — китаєзнавець

Ілюстративне фото: ap.org

Від Китаю можна очікувати певних дій, спрямованих на погашення деструктивного імпульсу, який створює Російська Федерація на міжнародній арені. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфремов.

Він зазначив, що Кремлю некомфортно від того, що між США та Китаєм налагоджуються відносини. Відповіддю на це є спроби Росії створити нове вогнище напруженості в усьому світі, дестабілізувати міжнародні відносини. На думку Єфремова, президент РФ Володимир Путін демонструє лінію поведінки людини, яка “неправильно побудувала свою стратегію, усвідомила, що вона глобально програє, але намагається під час свого падіння захопити за собою якомога більше гравців”.

“Китаю це нецікаво, невигідно, це йде врозріз із його інтересами. Тому потенційно від Китаю можна очікувати певних дій, які будуть спрямовані на погашення негативних, деструктивних імпульсів, які створює Російська Федерація на міжнародній арені. І ось у цьому напрямку від Китаю можна чекати якихось кроків, які навряд чи будуть публічно озвучені, і ми їх побачимо моментально. Найімовірніше, це буде зроблено неформально: якимись спеціальними чутливими для Росії каналами буде передано певні імпульси, причому кілька разів, щоб їх однозначно зчитали в Кремлі”, — переконаний експерт.

Єфремов наголосив, що Китай — той гравець, який не зацікавлений у глобальній дестабілізації. На міжнародній арені КНР будує такі відносини, які б забезпечували постійну стабільність.

“І друге питання полягає в тому, що зумівши ефективно інтегруватися в глобальну економіку, Китай зумів переналаштувати її в такий спосіб, що більшість вигод навіть інколи більше, ніж Сполученим Штатам, дістається від глобальних міжнародних економічних відносин Китаю. І дестабілізація глобальної економіки та глобальних міжнародних відносин грає проти Китаю. Тому він буде тим гравцем, який робитиме дії, спрямовані на збереження стабільності в короткостроковому і середньостроковому горизонті”, — сказав експерт.

Водночас він констатував, що світоглядно РФ і Китай близькі: вони мають уявлення про Сполучені Штати як про найбільшу загрозу для їхньої особистої безпеки та стабільності внутрішньополітичної обстановки в їхніх країнах. На цьому тлі вони і знаходять спільну мову. Але крім цього існують національні інтереси, які більш сильно визначають поведінку й політику Китаю на міжнародній арені.

“Завжди, говорячи про партнерство Китаю і Росії, не слід сприймати це як союз. Це якесь ситуативне зближення, пов’язане з тим, що для них важливішим є гра проти третього, сильнішого гравця”, — сказав Єфремов.

https://www.youtube.com/watch?v=VuX7TI7cHI4&ab_channel=FREE%D0%94OM

Читайте також: Економічні питання змушують Китай знаходити спільну мову і зі США, і з ЄС — розбір Єфремова

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, за час розв’язаної Росією війни проти України найбільше на країні-агресорі заробив Китай. У Пекіна дуже тісні зв’язки з Москвою. Китаю вигідна війна РФ проти України економічно і геополітично.

Прямий ефір