Для Японії підтримка України — іміджеве питання: на яку допомогу можна розраховувати, розповіла Гриценко

Прапори України та Японії. Фото: president.gov.ua

Для Японії підтримка України — головним чином іміджеве питання. Тому що Японія претендує на статус не просто регіонального лідера в Азії, а на статус однієї з провідних країн світу нарівні зі США, Великою Британією та іншими країнами G7 (“Великої сімки”). Київ може розраховувати з боку Токіо на екологічну, економічну, фінансову, торговельну підтримку. Про це сьогодні, 9 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла головна консультантка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко.

Вона уточнила, що цим пояснюється і прагнення Японії реформувати ООН, зокрема Раду безпеки ООН, щоб зайняти там місце одного з постійних членів.

“Здебільшого це іміджеве питання, спрямоване не лише для закріплення за собою геополітичного статусу, а й для налагодження взаємин із сусідніми державами, які донині в деяких випадках доволі скептично ставляться до Японії. Оскільки повоєнні ресентименти і пам’ять про Другу світову війну, і про участь японської імператорської армії в бойових діях, окупацію деяких азійських країн — це все ще залишається в силі. І Японія донині намагається реабілітувати свій імідж після Другої світової війни. І участь, і заклики до миру, до врегулювання конфлікту, і допомога стороні, яка, вочевидь, є в цій несправедливій війні жертвою, допомагає Японії реабілітувати свій імідж і зміцнитися як країна, що сповідує ліберально-демократичні цінності”, — сказала Гриценко.

Ба більше, додала консультантка, зміцнитися як країна, що допомагає не просто на словах, висловлюючи якусь стандартну підтримку, осуд і приєднання до санкцій, а й ділом — гуманітарною допомогою, і навіть намагається заради цього змінювати деякі пункти свого законодавства.

Також експертка прокоментувала початок роботи над українсько-японською угодою про гарантії безпеки.

“Оскільки безпека — поняття дуже багатошарове, тут навряд чи може йтися про гарантії безпеки в разі, наприклад, повторного нападу з боку Російської Федерації. Найімовірніше, може йтися про такі поняття, як безпека економічна, екологічна, атомна тощо. Тобто в невійськових сферах діяльності Японія може надати посильну допомогу і гуманітарну, і фінансову. Що Японія і робить протягом усіх уже майже двох років від моменту початку повномасштабного вторгнення РФ. У цих моментах Україна може розраховувати на Японію”, — каже Гриценко.

Щодо військової сфери, то, за словами консультантки, не варто покладати великих надій на Японію, як мінімум, тому, що на сьогодні Японія не в змозі дати такі гарантії.

“З огляду на ще й наявність у регіоні навколо Японії точок потенційних конфліктів: і Тайванська протока, і ймовірність агресії Китаю в бік Тайваню, і КНДР, і РФ. Тому в тому, що стосується військової безпеки, Японія, найімовірніше, не зможе проявити певну самостійність і надати нам саме такі військові гарантії, які нам були б потрібні. Тобто необхідність заручитися підтримкою країни, яка буде готова нам надати військову допомогу в разі повторного нападу з боку Росії”, — пояснила вона.

Фішка Японії — все, що стосується реконструкції, надання коштів на відновлення і модернізацію інфраструктури, будівництво шкіл, лікарень, мостів тощо. Будь-які об’єкти інфраструктури — це те, у чому дійсно Японія успішна протягом багатьох років.

“Те, чим вони займаються протягом багатьох років, надаючи допомогу. Це так звана офіційна допомога розвитку різним країнам у всьому світі, і Україна теж входить до цього переліку. Тому Японія для нас може стати дуже значущим донором у контексті відновлення інфраструктури. Це саме те, у чому Японія нам може бути корисна. Якщо ми розраховуємо на наших західних союзників у контексті військовому — надання військової допомоги, озброєння, то Японія як невійськовий союзник може нам бути дуже і дуже корисною як один із донорів для подальшого відновлення інфраструктури у всій країні”, — резюмувала Аліна Гриценко.

Читайте також: “Японія сповнена рішучості підтримувати Україну”: підсумки візиту міністерки закордонних справ Камікави та заяви (ВІДЕО)

Нагадаємо, як заявив радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко, Україні, особливо за умов турбулентності у США, необхідно шукати додаткові ресурси. У цьому сенсі підтримка Японії, і фінансова, і політична, є надзвичайно важливою, а візит міністерки закордонних справ Японії Йоко Камікави до Києва — дуже символічним.

Прямий ефір