Росія намагатиметься здійснювати деструктивне втручання у вибори Європарламенту — подробиці від Пашкова

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Немає жодних сумнівів у тому, що Російська Федерація намагатиметься здійснювати деструктивне втручання у вибори Європейського парламенту. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

“Я просто нагадаю резолюцію Єврокомісії за підсумками попередніх парламентських виборів у ЄС, де наголошувалося на деструктивному втручанні Російської Федерації у вибори Європейського парламенту. Тому зараз абсолютно немає жодних сумнівів у тому, що країна-агресор за допомогою своїх контрагентів та агентів впливу буде, безумовно, дестабілізувати ситуацію в Європейському Союзі в низці напрямів: і з дезорієнтації громадської думки, і зі створення кризових ситуацій, і з конфлікту між європейськими країнами та європейськими інституціями, і зі створення локальної напруженості, зокрема й на Балканах, як це було й, можливо, передбачається. Тут можливий найширший спектр взаємодії”, — сказав він.

Водночас Пашков переконаний, що Європейському Союзу вдасться провести гідно ці вибори, які стануть поштовхом для подальшого розвитку.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова нагадав, що голова Європейської Ради Шарль Мішель збирається покинути свій пост достроково заради участі в прийдешніх виборах до Європейського парламенту.

“Варто, скажімо так, поміркувати про те, що цілком імовірно, він переможе на виборах до Європарламенту та ввійде до складу євродепутатів, й не виключено, що він, можливо, очолить Європейський парламент й стане таким стимулом та об’єднуючим центром проєвропейських сил у Європейському парламенті, що теж дуже важливо. Тобто тут можливі такі варіанти”, — сказав Пашков.

На його думку, історія Європейського Союзу показує, що в складні моменти європейські лідери консолідуються і об’єднуються.

“Я думаю, що цілком можливі консолідація та єднання європейських лідерів у контексті того, що все-таки Орбан є досить серйозною проблемою для Європейського Союзу, і чи потрібне буде європейцям подібного роду рішення — можливо, якщо не завтра-післязавтра, то найближчим часом”, — сказав Пашков.

Читайте також: Непростий шлях України до Євросоюзу: чого варто очікувати від процесу перемовин про вступ до ЄС

Нагадаємо, глава Європейської Ради Шарль Мішель має намір покинути свій пост достроково заради участі в прийдешніх виборах до Європейського парламенту, які відбудуться в червні цього року. Ім’я наступника Шарля Мішеля може бути названо наприкінці червня або на початку липня. Якщо на той час із кандидатурою не визначаться, то виконувати обов’язки голови Євроради буде представник Угорщини, тобто її прем’єр-міністр Віктор Орбан, оскільки в цей час саме Угорщина буде головою в Раді ЄС.

Європейська Рада є вищим політичним органом Європейського Союзу. Голову Ради обирають на 2,5 року. Він відповідає за підготовку і проведення самітів ЄС, де зустрічаються 27 глав держав і урядів. Зазвичай засідання Ради проводяться в Брюсселі.

Прямий ефір