Китаю вигідна війна Росії проти України економічно і геополітично, — Фесенко

Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Фото: gettyimages.com

За час розв’язаної Росією війни проти України найбільше на країні-агресорі заробив Китай. У Пекіна дуже тісні зв’язки з Москвою. Про це сьогодні, 3 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Так він прокоментував інформацію, що за п’ять останніх діб Росія випустила по Україні щонайменше 500 ракет і “Шахедів”. На засіданні Ради безпеки ООН 29 грудня дії Росії засудили більшість членів Радбезу, а Китай від критики та засудження відмовився. Пекін тільки знову закликав до “політичного розв’язання” цієї війни.

“Тут немає нічого нового. Це позиція Китаю від перших днів війни. На сам факт війни проти України, яку в Китаї уникають називати війною і називають конфліктом (це дуже показово навіть термінологічно), у Китаї відреагували тільки на річницю війни — 24 лютого 2023 року. Тоді лідер Китаю Сі Цзіньпін і китайське МЗС виступили з якоюсь мирною ініціативою, з якимось закликом до припинення війни, яку назвали конфліктом. Але це досить абстрактна позиція”, — сказав Фесенко.

За словами політолога, Китай став зараз головним партнером Росії. Товарообіг між ними різко збільшився.

“Економічно Китаю це вигідно. До того ж є геополітичний інтерес — протистояння зі США. Для Китаю це принципове питання. У Китаї сприймають США як свого головного геополітичного супротивника, і не тільки в контексті теми Тайваню, але й у ширшому геополітичному контексті. У США теж сприймають Китай як свого головного потенційного противника. У цьому плані Китай вважає, що ця війна Росії проти України — це, на думку китайців, війна Росії проти Заходу, проти США”, — каже він.

І, уточнив Фесенко, Пекін у цьому плані дистанціюється, не хоче безпосередньо бути причетним до цієї війни, тому що це величезні ризики. До того ж є негативний економічний ефект.

“З Росією він позитивний, а в межах міжнародної торгівлі війна Росії проти України, звичайно, створила масу проблем. Це впливає негативно на китайську економіку. Тож тут поєднання суперечливих чинників. У цьому плані для Китаю вигідніше зберігати формальний нейтралітет. Але все-таки це нейтралітет, де Китай ближче до Росії. Це об’єктивна ситуація, яку треба брати до уваги”, — розповів політолог.

Він зазначив, що позиція України полягає в тому, що Київ робить поправку на специфіку інтересів Китаю, але дуже важливо, щоб Китай утримувався від прямої військової допомоги Росії.

“Тому ми не засуджуємо Китай, Україна зберігає активні дипломатичні відносини з Китаєм. Для нас це важливий торговельний партнер, і невигідно йти на конфлікт із Китаєм. Але у випадку з Китаєм і з цілою низкою інших великих держав ми бачимо таку двоїсту політику. З одного боку, часто це засудження війни, критика війни, заклики до миру, але не більше. Разом із цим зберігаються дуже масштабні економічні відносини з Росією, тому що вигідно заробляти”, — пояснив Фесенко.

Політолог нагадав: тим, що Росія перервала активну торгівлю з Європою через санкції, скористалася ціла низка інших великих країн. Зокрема Китай, Індія, Туреччина.

“Які банально стали заробляти на прагненні Росії обходити західні санкції”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: Китай для допомоги Росії використовує своїх підсанкційних друзів, таких як Північна Корея, — Божко

Нагадаємо, на думку директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, Китай не особливо зацікавлений у припиненні війни РФ проти України, але отримує вигоду від ослаблення Росії.

Прямий ефір