Кремль не має потреби в проведенні репресій сталінського масштабу, форма ГУЛАГу змінюється, — російський адвокат

Ілюстративне фото: "Политота"

У Кремля немає потреби в сталінських масштабах репресій і тому форма ГУЛАГу від виробничої змінюється на “виховну”. Головне завдання російської влади — через знакові справи на прикладі конкретних людей залякувати інші верстви населення. Про це сьогодні, 3 січня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський адвокат, правозахисник Микола Полозов.

“Залежить від того, хто що розуміє під словом “репресії”. У випадку з Путіним ідеться, очевидно, про сталінські масштаби, із сотнями тисяч убитих, із мільйонами ув’язнених. Зараз для російської влади, для Кремля в проведенні саме такого роду репресій необхідності немає. Якщо за сталінських часів все-таки праця ув’язнених була одним із локомотивів радянської економіки, то зараз, окрім функції придушення, необхідності в такій кількості робочих рук немає. Тому і форма ГУЛАГу змінюється з, умовно кажучи, виробничої, на, якщо можна так висловитися, виховну”, — сказав він.

За словами адвоката, російська влада сама поширює у ЗМІ інформацію про “знакові справи” для залякування громадян.

“У хід ідуть і чинні політики, як Навальний, Яшин або Кара-Мурза, так і абсолютно випадкові люди, які потрапляють під цей маховик точкових репресій. Звісно ж, не йдеться про десятки тисяч людей, хоча в статистиці “Меморіалу”, наприклад, не вказуються захоплені на окупованих територіях громадяни України, цивільні, яких часто тримають без суду і слідства, не вказуються військовополонені, щодо яких проводять абсолютно несправедливі незаконні суди”, — каже Полозов.

Він констатував, що є тенденція посилення репресій. І минулий 2023 рік це активно показав на прикладі абсолютно простих людей.

“Художниці, яка міняла цінники, людей у регіонах, яких переслідують за новим репресивним законодавством про фейки або про дезінформацію та дискредитацію. І йдеться про сотні людей, яким просто ламають життя, бо терміни виносять немаленькі. І влада має намір усе це підсвічувати у ЗМІ, використовуючи ці кримінальні справи як елемент залякування решти. Щодо частини населення (та сама горезвісна земщина), то якраз обирають найбеззахисніших, найслабших, найхворіших, яких потім дуже жорстко пресують показово, як Скочиленко, щоб решті було страшно. Тому що люди думають: “Ну якщо вже з нею таке коять, що ж зроблять із нами?”. І ця тактика російської влади працює”, — розповів адвокат.

Коментуючи визнання екстремістською організацією “руху ЛГБТ”, Полозов зазначив, що властивість будь-якого фашистського тоталітарного режиму — переслідувати тих, хто є інакшим у якомусь сенсі. Це активно використовували в гітлерівській Німеччині, у Радянському Союзі — у Кримінальному кодексі і РРФСР та інших республік були відповідні статті за мужолозтво.

“Інше питання, що зараз влада вигадала універсальний інструмент, такий собі екстремізм, під який можна підвести все що завгодно. І тому не потрібно робити окрему статтю за мужолозтво, якщо можна всіх геїв назвати екстремістами, і за потреби порушувати щодо них кримінальні справи, переслідувати тощо. Це саме може стосуватися й інших категорій громадян, аж до якихось філателістів, якщо влада вважатиме, що ці люди їм чимось загрожують. Тому в сукупності ми бачимо, що Росія рухається в той тоталітарний бік із дуже пристойною швидкістю. А щодо заяв російських урядовців і Путіна, якщо вони відкривають рота, значить вони брешуть. Тому за такого характеру, який у Путіна, цілком у його дусі заявити одне — сказати, що жодних репресій не планують тощо і важливо їх не допустити. А за фактом ці репресії послідовно посилювати”, — резюмував російський адвокат.

Читайте також: У РФ за нинішнього режиму неможливо довести невинуватість репресованих людей, — Москаленко

Нагадаємо, як повідомляють російські правозахисники, щонайменше 872 справи за антивоєнну позицію щодо 1 083 осіб порушили в Росії 2023 року. Адміністративних справ стало менше, кримінальних — більше. Особливою “популярністю” торік користувалася стаття про “державну зраду”.

Прямий ефір