Рік “м’ясних штурмів” і антирекордів росармії: якою була мобілізація-2023 у Росії (ВІДЕО)

Трупи російських солдатів. Фото: Facebook/Оперативне командування "Південь"

2023 року до російських судів надійшло понад 5 тис. справ про самовільне залишення військової частини. Такі дані опублікувало видання “Медіазона”. Показник рекордний. Наприклад, минулого, 2022 року, суди РФ розглянули понад тисячу таких справ. Разом із цим “Медіазона” пише, що у 2023-му випадків дезертирства в російській армії стало в 6 разів більше порівняно з попереднім роком, повідомляє FREEДОМ.

2023 року російським військкоматам насильно і добровільно-примусово вдалося поставити під рушницю 130 тис. громадян. Для Росії це — рекорд.

“Особливо 2023 рік був характерний тим, що кожна губернія отримала квоту. Менше області — десь 40 тис., побільше 60-70 тис. саме мобілізувати “добровільно” або залучити за контрактом. Відповідно, вербувальні пункти, які набирають найманців, там теж була визначена квота — 120-130 тисяч за 2023 рік”, — сказав генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

Вербували росіян і приватні військові компанії (ПВК) під керівництвом Міністерства оборони, і окремі організації. Такі, як “Газпром” або “Роснефть”. Разом із російськими паспортами повістки до військкомату отримували мігранти з країн ближнього зарубіжжя. На тимчасово окупованих Росією українських територіях мобілізували насильно.

Брак людського ресурсу — одна з найсерйозніших проблем російської армії, адже за даними західних аналітиків, від початку повномасштабної війни проти України, Російська Федерація втратила до 90% особового складу збройних сил.

“Торік типовому російському військовому, чию смерть вдалося підтвердити BBC, було близько 21 року, і він був солдатом-контрактником. Найчастіше десантником, мотострільцем або морпіхом. Цьогоріч типовий російський боєць, убитий в Україні, — це 34-річний ув’язнений, який вирушив на фронт прямо з колонії. До того ж якщо торік більшість засуджених завербувала найманська група “Вагнер”, то від лютого 2023 року набором займається виключно Міністерство оборони”, — ідеться в публікації BBC News Русская служба.

Російське командування вимагає ще і ще резервів. Генерали в Росії не звикли берегти солдатів і 2023 рік не став винятком. Перед путінською “прямою лінією” родичі російських військових скаржилися, що їхніх чоловіків і синів кидають на “м’ясні штурми” Авдіївки, щоб кремлівський диктатор зміг похизуватися хоча б якоюсь перемогою.

“25 листопада у них там на місці вийшов черговий указ, щоб легкі та середні поранені доліковувалися вже в окопах. “ДНРівські” взагалі не шкодують: збирають залишки і знову в штурм. Поспішають, поки [українці] в роздраї, женуть до “прямої лінії” [Володимира Путіна] і Нового року. Результат якийсь потрібен. Усі навколо кажуть, що візьмемо Авдіївку, і далі — перемовини”, — цитують дружину російського військовослужбовця в публікації видання “Важные истории”.

Усе це, як повідомляє британська розвідка, призводить до масових відмов солдатів на передовій виконувати накази начальства. Серед головних причин — відсутність підготовки, мотивації та великі втрати.

“Величезні втрати, тому багато хто вже не хоче воювати. Тому вже ті, які мобілізуються, особливо насильно, під тиском, розуміють, що мобілізація — це путівка в один кінець, тобто вижити неможливо, будуть убиті. Тому вже є просто факти у 2023 році відмови воювати цілими підрозділами”, — прокоментував Маломуж.

Однак Путін має намір і далі продовжувати війну Росії проти України. Держдума РФ розширила межі призовного віку і норми нового закону набувають чинності від 1 січня 2024 року.

Читайте також: 365 днів репресій та вироків: росіяни підбивають підсумки 2023 року (ВІДЕО)

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ, минулої доби українські військові ліквідували 960 російських окупантів. Загальна кількість втрат армії РФ від початку вторгнення вже перевищила 359 тис. осіб. Крім того, ЗСУ знищили 30 артилерійських систем, 17 бойових броньованих машин та вісім танків.

Прямий ефір