У РФ за нинішнього режиму неможливо довести невинуватість репресованих людей, — Москаленко

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

За чинного у РФ режиму неможливо допомогти довести невинуватість репресованих. Але правозахисники все ж намагаються надавати допомогу незгодним із режимом. Атака на адвокатів у Росії взагалі переходить усі межі, але ті продовжують роботу. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла російська адвокатка і правозахисниця Карінна Москаленко.

Вона нагадала про засуджених у РФ лідерів російської опозиції — Олексія Навального, Володимира Кара-Мурзу, Іллю Яшина та інших незгодних із путінським режимом.

“За цього режиму їм просто неможливо допомогти в плані звільнення, доказу їхньої невинуватості. Але наші адвокати працюють, причому працюють і в Москві, і в регіонах Росії. І намагаються захищати, у всякому разі, надають повну юридичну і професійну допомогу жертвам режиму”, — сказала Москаленко.

Правозахисники, адвокати також перебувають під пресингом російської влади, багатьох у РФ оголошують “іноагентами”.

“Це страшний симптом, коли держава починає воювати проти адвокатів. Тому що адвокати — це категорія громадян країни, які вільні та навіть зобов’язані захищати опонентів режиму. І якщо починаються атаки на них, це для суспільства страшний сигнал — що ніхто не захищений, якщо навіть адвокати не захищені своїм статусом”, — акцентувала правозахисниця.

У ситуації, що склалася, адвокати можуть морально підтримати своїх підзахисних, готують скарги як у місцеві, так і в міжнародні суди.

“І ми будемо захищати цих людей до останнього. Нам потрібне визнання порушень і право на справедливий судовий розгляд, право на свободу слова, право на вільні мирні зібрання з боку міжнародних органів. Це не тільки сьогодні. У нас є справи, що залишилися в Європейському суді з прав людини, справи, які вже подано до Комітету з прав людини ООН”, — продовжила спікерка.

Москаленко нагадала про незаконне переслідування кримських татар в окупованому Росією Криму, багато з яких заарештовано, засуджено і “несуть абсолютно незаслужену кару”. Про судові процеси над росіянами, які виступають проти війни.

Багато справ щодо “незгодних” у російських судах проходять у закритому режимі.

“Закритий процес означає, що у нас не буде ні рішення, ні протоколу судового засідання, де ми могли б почерпнути про те, що взагалі відбувалося в процесі, і оскаржити це рішення. У законі формально є місяць на оскарження, але в рішеннях суду часто йдеться про те, що виконання цього рішення має бути розпочато негайно. Це серйозний “фас” для виконавчої влади та силових органів уже сьогодні почати репресії”, — пояснила адвокат.

Причому більшість, хто у РФ висловлює свою незгоду з військовою агресією Росії щодо України, отримують кримінальні терміни.

Читайте також: 365 днів репресій і вироків: росіяни підбивають підсумки 2023 року (ВІДЕО)

Нагадаємо, щонайменше 872 справи за антивоєнну позицію щодо 1 083 осіб порушили в Росії 2023 року.

Прямий ефір