У РФ зростає число “держзрад” — перший вирок старшокласнику (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Росіян стали частіше відправляти до колонії за звинуваченням у державній зраді. 2023 року до судів РФ, за офіційними даними, надійшло не менше 70 таких справ. А 28 грудня вперше за цією статтею засудили старшокласника, повідомляє FREEДОМ.

Верховний суд Республіки Адигея засудив до чотирьох років колонії у справі про держзраду 18-річного жителя Майкопа Кевіна Ліка. ФСБ звинуватила його в тому, що він нібито здійснював візуальне спостереження і фотографував у Майкопі місця дислокації російських військових. Фото Лік, за версією російських спецслужб, відправляв на електронну поштову скриньку “представника іноземної держави”.

“Щось, мабуть, у діях парубка дало привід для його переслідування. Зовсім не означає, що це переслідування є законним, обґрунтованим, навіть з погляду російського закону. Російський закон не завжди відповідає стандартам, і зокрема стосовно переслідувань за держзраду. Особливо”, — наголосив керівник правозахисного проєкту “Підтримка політв’язнів. Меморіал” Сергій Давидіс.

Відомо, що у лютому 2023-го мати старшокласника Вікторію Лік заарештували на 10 діб за статтею “Хуліганство”.

“Зазвичай такі арешти застосовують, щоб перешкодити людині виїхати з Росії. В цьому випадку могли таким чином заблокувати можливість виїзду самого Кевіна, оскільки для цього йому знадобився б дозвіл матері. Крім того, це зручний спосіб “зафіксувати” людину, отримати доступ до неї самої, її речей та техніки. Зрештою, не виключено, що ФСБ могла підозрювати у держзраді чи співучасті у такому злочині саму жінку”, — пояснив адвокат Євген Смирнов.

Судити за “держзраду” можуть і тих, хто знімав атаку Збройних сил України на військові кораблі в порту Феодосії в окупованому Росією Криму, попереджають правозахисники.

“Сам дискурс публічної пропаганди щодо війни передбачає, що в Росії все добре, що ніякої шкоди ЗСУ завдати росармії не можуть, що розвиваються зусилля росармії на фронті, й нічого протиставити Україна не може. І будь-який чутливий удар підриває пропагандистську конструкцію. Тому не лише з військового, але й з політичного, ідеологічного [погляду] інформація про ефективний удар по військовій структурі РФ, звичайно, невигідна владі”, — зазначає Сергій Давидіс.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що у 2023 році до російських судів, згідно з офіційними даними, надійшло не менше 70 справ про “держзраду”. У 37 випадках суди вже ухвалили вироки. Усі вони — обвинувальні.

“Ймовірно, кількість людей, які протидіють якимось чином агресивній війні передачею інформації чи іншими діями, які держава кваліфікує як держзраду, справді зростає. Загалом це природна реакція. У Росії багато людей обурені, незадоволені всім, що відбувається, агресивною війною. І намагаються робити те, що вони знаходять корисним та розумним для того, щоб протистояти”, — констатує керівник правозахисного проєкту “Підтримка політв’язнів. Меморіал” Сергій Давидіс.

За російськими законами до кримінальної відповідальності за держзраду можна притягати з 16-річного віку. Юристи пояснюють: більшість справ, пов’язаних із держтаємницею, розслідує центральний апарат ФСБ у Москві.

Раніше в ефірі телеканалу FREEДОМ адвокат, засновник правозахисних проєктів “Команда 29” та “Первый отдел” Іван Павлов зазначив, що спалах справ про “державну зраду” зумовлений воєнним часом. До 2014 року щороку виносилося не більше двох-трьох вироків за цією статтею.

Прямий ефір