Захід заморозив російські активи: скільки коштів РФ можуть конфіскувати на користь України (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

На Заході заморожено російські активи на суму близько 300 млрд доларів. За інформацією Reuters, РФ зберігала в країнах Заходу майже половину своїх золотовалютних резервів. У Німеччині заявляють, що заблокували російські кошти на суму понад 4 млрд євро, повідомляє FREEДОМ.

На Заході заморожено 300 млрд дол. російських активів, а загальний обсяг російських валютних і золотих резервів становить 612 млрд дол. Про це повідомив Центробанк РФ.

“Конфіскація російських активів за кордоном внаслідок того, що Росія почала масштабну війну проти нашої держави, означає, що це можливість перекрити фінансові потреби нашої держави”, — заявив політолог, експерт з міжнародних питань Тарас Семенюк.

Як повідомляє видання Reuters, Російський центральний банк розмістив частину своїх золотовалютних резервів у ліквідних активах, таких як основні валюти, золото і державні облігації. Майже половина цих резервів зберігалася в країнах Заходу.

“Перед санкціями РФ володіла активами на суму близько 207 млрд дол. у євро, 67 млрд дол. в активах у доларах США і 37 млрд дол. в активах у британських фунтах. Також були активи, що включали 36 млрд дол. у японських єнах, 19 млрд дол. у канадських доларах, 6 млрд дол. в австралійських доларах і 1,8 млрд дол. у сінгапурських доларах. Активи у швейцарських франках становили близько 1 млрд дол.”, — йдеться в публікації Reuters.

Центральний банк Росії повідомив, що ці активи переважно інвестували в іноземні цінні папери, банківські депозити та кореспондентські рахунки. Найбільші облігаційні активи банків перебували в суверенних облігаціях Китаю, Німеччини, Франції, Великої Британії, Австрії та Канади. Золотий запас Росії зберігався у РФ. Більшість активів, зокрема російських громадян, заморожені в депозитаріях.

“Йдеться про 300 млрд дол. Очевидно, що ці гроші могли б перекрити щонайменше на рік наші потреби не тільки у військових потребах, а й у соціальних, і в економічних”, — пояснив політолог, експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк.

Деякі іноземні активи були фактично заблоковані на рахунках “С”. Незрозуміло, скільки саме таких грошей перебуває на цих рахунках, але російські чиновники заявили, що це можна порівняти з 300 млрд дол. заморожених російських резервів.

Тим часом у Німеччині заявляють, що заблокували російських активів на суму понад 4 млрд євро.

“У Німеччині у зв’язку з російською загарбницькою війною проти України станом на початок грудня санкціоновано активів на близько 4,1 млрд євро”, — повідомив представник пресслужби Міністерства фінансів ФРН Ноджінан Німінде-Дундаденгар.

Це заморожені гроші окремих персон, а також заблоковані кошти російського Центробанку. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія оскаржуватиме будь-яку конфіскацію в суді.

Адміністрація президента США Джо Байдена “непомітно сигналізує” про підтримку конфіскації заморожених активів російського Центробанку. Про це повідомило видання NYT із посиланням на неназваних високопоставлених чиновників США та ЄС. Як пише видання, Джо Байден ще не затвердив стратегію, і багато деталей залишаються предметом гарячих дискусій. Політики мають визначити, чи будуть гроші спрямовані безпосередньо в Україну, чи будуть використані в її інтересах іншими способами.

Читайте також: Справа в економічних і фінансових інтересах країн Заходу, — політолог про конфіскацію російських активів на допомогу Україні

Нагадаємо, кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус заявив, що передача заморожених російських активів Україні передусім залежить від політичної волі країн, де розташовані ці активи.

Прямий ефір