Негативна позиція Орбана — це надовго: Фесенко оцінив можливу зустріч лідерів України та Угорщини

Віктор Орбан. Фото: gettyimages.com

Українська сторона показує готовність до перемовин, готовність домовлятися і шукати компроміси з угорською стороною. Далі — черга за прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Він має показати таку саму готовність. Про це сьогодні, 28 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“Якщо ні, це вже буде проблема, яка існує не перший рік, у відносинах між Орбаном і Євросоюзом. Орбан чим далі, тим більше створює внутрішніх проблем для Євросоюзу. І якщо ця ситуація триватиме, я думаю, що рано чи пізно це призведе до дуже серйозної кризи у відносинах між режимом Орбана в Угорщині та ЄС”, — сказав він.

За словами політолога, справа не тільки в заявах Орбана.

“На жаль, негативна позиція Орбана — це надовго. Одна зустріч нашого президента з угорським прем’єром не змінить ситуацію кардинально. Тут важливо спробувати позначити позиції, переконатися — є питання, щодо яких ми можемо знайти компроміси, такі реальні, робочі компроміси, чи ні. Якщо так — значить, шукатимемо. Українська сторона ще на початку листопада, коли тільки питання про початок перемовин з Україною щодо членства в ЄС розглядала Єврокомісія, одразу ж запропонувала створення міжурядової робочої групи. Наприклад, з питань законодавства для національних меншин, з питання про статус угорської меншини. Не йдеться про його зміну, а просто чітко з’ясувати, щоб не було пропагандистських заяв, що, мовляв, “це утискана меншина””, — каже Фесенко.

Він уточнив, що будь-хто, хто бував на Закарпатті, в угорських районах, прекрасно знає, що угорська меншина в Україні — одна з найзаможніших загалом у країні, там діє, по суті, неформальна автономія і немає жодних утисків.

“Там, скоріше, ущемлені українці, у яких іноді виникає проблема, коли з ними не завжди спілкуються українською мовою. Ще питання, хто кого утискає. Тому тут дуже багато наносного, штучного, відвертих маніпуляцій. Зараз вони збираються проводити псевдореферендум в інтернеті, який пафосно називається “Про захист суверенітету Угорщини”. А хто зазіхає? На суверенітет України зазіхає Росія, яка вторглася на нашу територію. Водночас питання про допомогу Україні там теж зашите в низку інших питань. Там претензії до Євросоюзу. Але референдум проводиться з порушенням елементарних демократичних правил”, — розповів політолог.

Тому, на думку Фесенка, на двосторонній зустрічі двох лідерів буде зроблена спроба знайти проблеми, теми, щодо яких можна знайти компроміс з Угорщиною, позначити питання, щодо яких компроміс навряд чи можливий, але тоді треба буде діяти через Європейський Союз.

“І якщо Орбан впиратиметься, і як і раніше, висуватиме голослівні ультиматуми, і відмовлятиметься від реальних перемовин, ось буде сигнал. Українська сторона готова до перемовин, пропонує перемовини, а Орбан не хоче йти на пошуки взаємоприйнятних компромісів. У цьому теж сенс перемовин”, — резюмував він.

Читайте також: Орбан боїться приїхати до Києва й уникає двосторонньої зустрічі із Зеленським — причини озвучив дипломат

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що прийняв запрошення президента України Володимира Зеленського провести в майбутньому двосторонню зустріч. На думку політолога, глави Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, будь-який діалог є позитивним, і краще, щоб ця зустріч відбулася, ніж її не буде, а далі триватиме перекидання позиціями через ЗМІ.

Прямий ефір