У Євросоюзі більш прогнозована і гарантована ситуація продовження допомоги для України, у США — складніша, — Фесенко

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

На найближчі місяці питання про фінансову та військову підтримку України розв’язано. У Європейському Союзі механізм надання підтримки Україні йде і через окремі країни (наприклад, Данія, Болгарія, Німеччина). Тож підтримку надають не тільки на рівні США та ЄС, а й на рівні окремих країн. Про це сьогодні, 28 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

Так він прокоментував інформацію Financial Times, що Євросоюз готує резервний план для виділення Україні допомоги на суму 20 млрд євро в обхід вето прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Схема передбачає, зокрема, що країни-учасниці нададуть гарантії бюджету ЄС, що дасть змогу Єврокомісії запозичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для Києва наступного року.

“Це запасний план. План №1, план “А” — це стратегічний бюджет Євросоюзу на наступні 4 роки. Справа не тільки в грошах для України, в межах цього стратегічного бюджету, а там ціла низка фондів і фінансових програм на 4 роки, одна з цих програм для України — 50 млрд євро на наступні 4 роки. Поки що Орбан блокував, але щодо частини питань він пішов назустріч, поступився на останньому засіданні Євроради. Але тут, мабуть, було питання принципу для нього, тому він поки що заблокував”, — сказав Фесенко.

Політолог нагадав, що Єврорада збирається на позачергове засідання 1 лютого 2024 року, і, на його думку, там буде зроблено спробу все-таки знайти компроміси.

“Я думаю, там будуть певні “пряники” для Орбана, щоб він погодився. Якщо ні, якщо раптом він упреться, то так, є і план “Б”, і план “С”, і ще один сценарій — пільгові довгострокові кредити для України. Тому якраз у Євросоюзі більш прогнозована і більш гарантована ситуація продовження допомоги для України”, — зазначив він.

За словами Фесенка, у США — складніше. Саме через ситуацію, що склалася в Конгресі, особливо в Нижній палаті, і через президентські вибори, що починаються. Через це загострюється протистояння між республіканцями і демократами, тому через це виникли проблеми.

“Але оскільки треба вирішити і бюджетне питання, і питання про кордон, і навіть питання про міжнародну безпекову допомогу — це все стосується національних інтересів США. Це не стосується окремо інтересів республіканців чи демократів. Ні, це загальний інтерес. Тому, я думаю, що ці питання будуть розв’язані в США. Просто сторони занадто “захопилися” взаємним протистоянням, і через це виникли такі проблеми. Але зі США теж задіяли деякі запасні варіанти. І те, що Україна отримала додаткову фінансову підтримку в межах МВФ, і від Світового банку, — це теж відбулося не без допомоги США”, — підсумував політолог.

Читайте також: ЄС має кілька варіантів виділення грошей Україні без участі Угорщини, — Буряченко

Як повідомлялося раніше, США оголосили про виділення Україні ще одного пакета військової допомоги в 250 млн дол. Пресслужба Пентагону оприлюднила список зброї. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що це “фінальний пакет” від Штатів у 2023 році.

Прямий ефір