ЄС має кілька варіантів виділення грошей Україні без участі Угорщини, — Буряченко

Олексій Буряченко. Скріншот: uatv.ua.tv

Україна за короткий період стала одним із найважливіших геополітичних гравців. Усі виклики на шляху євроінтеграції Україна здатна подолати. Європейський Союз, зі свого боку, рішуче налаштований допомагати Україні. Про це сьогодні, 28 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив кандидат політичних наук, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Питання фінансової та політичної підтримки України є питаннями національної безпеки Європейського Союзу. Вони чудово розуміють, що якщо війна в Україні піде не за позитивним сценарієм, то з величезною ймовірністю вони зіткнуться чи з прямою, чи з гібридною агресією путінської Росії на країни НАТО та ЄС. Тому вони прямо зацікавлені в тому, щоби підтримувати Україну”, — зазначив експерт.

Також він розповів, що ЄС має кілька варіантів надання фінансової допомоги Україні без участі Угорщини.

“Перший варіант — на початку року Орбан, разом з іншими країнами Європейського Союзу, таки проголосує за надання Україні допомоги у 50 млрд євро. Нагадаю, що це допомога на чотири роки середньострокова. Або буде задіяно два інші варіанти: виділення такої допомоги з бюджету ЄС без Угорщини. Така схема можлива через надання конкретними країнами гарантій на подання цих грошей на Україну. Ну, або третій варіант, як найрезервніший, це двосторонні договори між Міністерством фінансів України та конкретними країнами Європейського Союзу. Ці всі варіанти вони прораховували ще у листопаді”, — сказав Буряченко.

Читайте також: США виділяють військову допомогу Україні на 250 мільйонів доларів, — Блінкен

Прямий ефір