Зустріч Зеленського та Орбана має відбутися, попри критику в бік Будапешта — доводи політолога

Віктор Орбан і Володимир Зеленський. Фото: consilium.europa.eu

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що прийняв запрошення президента України Володимира Зеленського провести в майбутньому двосторонню зустріч. На думку політолога, глави Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, озвучену сьогодні, 25 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ, будь-який діалог є позитивним, і краще, щоб ця зустріч відбулася, ніж її не буде, а далі триватиме перекидання позиціями через ЗМІ.

“Угорщина фактично гальмує євроінтеграційний шлях України. Угорщина активно протидіє виділенню військової допомоги з боку Євросоюзу. Часто дії Угорщини синхронізуються з позицією Москви, що абсолютно не є добре. Але ми можемо знаходити сьогодні конструктивні, прагматичні точки стикувань, тому така зустріч потрібна, і навіть якщо Угорщина не змінюватиме політично свою позицію, то достатньо буде, як це сталося на саміті Євроради, що Орбан у певний момент просто встане і вийде з кімнати. Цього може бути достатньо. Хороша практика, зокрема в питанні 50 млрд євро на майбутньому саміті Євроради, який відбудеться 1 лютого”, — сказав політолог.

За його словами, другий аргумент, чому важливий контакт двох лідерів, полягає в тому, що Угорщина в другій половині наступного року головуватиме в Європейському Союзі.

“Хочемо ми чи ні, але цей контакт має відбутися, попри низку критики в бік офіційного Будапешта. Україна зі свого боку зробила все можливе, щоб проблем у відносинах з Угорщиною не було. Ми завжди розв’язували питання щодо національної меншини угорської, розв’язували питання з економічної частини, але в угорців свій внутрішній порядок денний, тож ми маємо теж це розуміти”, — пояснив Чаленко.

Читайте також: Орбан боїться приїхати до Києва й уникає двосторонньої зустрічі із Зеленським — причини озвучив дипломат

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна та Угорщина — країни-сусіди. Якою б не була позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, українська влада намагається знайти рішення і відповіді на певні запитання, але задля цього треба організувати зустріч лідерів країн.

Прямий ефір