90% російських олігархів — це “консервні банки” Кремля і Путіна персонально, — економіст про ефективність санкцій

Ілюстративне фото: newsmaker.md

Санкції, запроваджені не тільки безпосередньо щодо держави РФ, але й щодо осіб, зокрема російських олігархів, дуже ефективні. Про це сьогодні, 21 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу, банкір та економіст Олександр Савченко.

“Я не погоджуюся з “хорошими” російськими експертами, які вважають, що даремно накладають санкції на олігархів, і осіб, наближених до Кремля. Їхня позиція полягає в тому, що “давайте навпаки, їх пестити, щоб вони тікали з Росії”. Вони тікають, але не поспішають допомагати Україні. Але є зерно істини в таких випадках”, — сказав він.

Економіст поділився своїм баченням:

“Я б рекомендував ЄС і США таку процедуру — той олігарх, який публічно засвідчить, що він виступає проти війни, проти Путіна, за репарації Україні від шкоди, і сам жертвує, скажімо, 70-75% заарештованих активів на користь України, отримує квиток “хорошого росіянина”. З нього знімаються всі санкції, дається посвідка на проживання, дозвіл користуватися банківськими рахунками. Це теж правильний хід, дія зі зворотним позитивним зв’язком. Я б на це йшов”.

Разом із цим, за словами Савченка, 90% олігархів з Росії — це “консервні банки” Кремля і президента Володимира Путіна персонально.

“Їм дали поносити валізку з грошима, велика частина цих грошей належить не їм. Так само і Абрамович носить валізку з грошима Путіна. І Путін вважає всі гроші олігархів своїми грошима. І якщо за його наказом хтось не послухається, тоді кінець. В’язниця, приклад Ходорковського це показав. Тому з цими хлопцями складніше, які й олігархами стали не через свої таланти, а через корупційні зв’язки з Кремлем, тоді ще з Єльциним, потім з Путіним. І вони своє багатство базують на грабежі багатостраждального народу Росії, який бідний, підтримує Путіна. До цієї бідності олігархи причетні”, — каже він.

Тому професор дотримується своєї точки зору, що настав час “стимулювати зрадників режиму”.

“Це можуть бути й олігархи, яким ми говоримо: “25% ви отримуєте з посвідкою на проживання, решту — у фонд ліквідації збитків від війни проти України”. І нам треба стимулювати і зрадників (тих, які вчасно зорієнтувалися) Кремля, російську еліту, яка під санкціями. Це політичні діячі, депутати, міністри. Їм теж можна запропонувати: “Якщо ви тікаєте на Захід, даєте свідчення, відрікаєтеся, готові виступити в суді в Гаазі, теж “білий білет”, посвідка на проживання, захист свідків”. На все це треба йти. Тобто діяти потрібно більш агресивно. Заходу прийшов час. Момент істини. Треба бути більш агресивними і більш інноваційними, щоб рішення були красиві й парадоксальні, тоді успіх буде на нашому боці”, — резюмував Олександр Савченко.

Читайте також: Російський олігархат тікає з Кіпру — розбір економіста

Нагадаємо, Європейський суд відмовився виключати російського олігарха Романа Абрамовича із санкційного списку. Відповідне рішення суд, розташований у Люксембурзі, ухвалив 20 грудня. Уточнюється, що Роман Абрамович має російське, ізраїльське та португальське громадянство.

Прямий ефір