“Переможну” зброю Кремля успішно знищують українські військові — подробиці (ВІДЕО)

Знищена російська техніка. Фото: Facebook/93 ОМБР

Зброя, на яку робило ставку вище військово-політичне керівництво Росії, зазнала поразки в Україні. Аеробалістичні ракети “Кинджал”, які Путін під час пресконференції назвав “суперзброєю”, рідко досягають цілей. Загалом армія країни-агресора застосувала три “Кинджали”, заявляють у Повітряних силах України. Одну з ракет збили за допомогою системи ППО, поставленої країнами-партнерами. Як припинили існування дві інші — невідомо. Детальніше — в матеріалі журналістів FREEДОМ.

Ракети “Авангард” і “Кинджал”, комплекс “Сармат” і океанська багатоцільова система з безпілотними підводними човнами опинилися у списку, як заявив Путін ще у 2018 році, “суперзброї” Кремля.

Російська пропаганда роками стверджувала — вітчизняні розробки неможливо знищити на полі бою або вразити в повітрі. Повномасштабна війна проти України викрила чергову кремлівську брехню — так звана “суперзброя” Путіна неефективна. З цим згодна і розвідка Британії. 

Українські Повітряні сили відстежують і збивають ракети “Кинджал” за допомогою західних зразків ППО, а танки і БТРи російського виробництва горять під ударами ЗСУ.

“Був розрахунок і такий міф, що це вундерваффе. Автомат Калашникова — це найкращий у світі, все інше просто тлін, танки наші — проривні, літаки — найсильніші, ракети — незбивані. Але потихеньку почав цей міф руйнуватися — як про танки, що вони найбільш непереможні, а вони вибухають дуже швидко і легко, авіація, яка збивається, ракети, які збиваються. Навіть найкращі “Кинджали і “Іскандери”, — зазначив військовий експерт Українського інституту майбутнього, колишній співробітник СБУ Іван Ступак.

Продовжує робити хорошу міну при поганій грі і міністр оборони РФ. У своєму нещодавньому звіті Путіну Сергій Шойгу назвав російську армію найбоєздатнішою у світі і, всупереч фактам, заявив, що техніка їхнього виробництва перевершує аналогічні зразки НАТО.

“Шойгу правий в одному — російська армія за 20 місяців війни набула великого досвіду, щоправда, здебільшого негативного. З’ясувалося, що ЗС РФ не можуть досягти поставлених перед ними цілей у наступі (проти сильного противника). За 2023 рік армія провела кілька наступальних операцій, жодна з яких не завершилася успіхом. Єдиний відносний успіх — захоплення Бахмута, Соледара та їхніх околиць — досягнуто силами, здебільшого, конкурентів збройних сил із ПВК “Вагнер”, — пишуть аналітики видання “Медуза”.

Чисельність російської армії, за словами Шойгу, буде збільшено до 1,5 млн осіб. Міністр оборони РФ не уточнив, чи вистачить грошей у бюджеті на одяг, харчування та сучасне обмундирування новобранців.

А ось хоробрості, за словами глави Міноборони РФ, російським солдатам не позичати — міністр відзвітував про сотні тисяч нагороджених, серед яких, наприклад, ті, хто розстрілював мирних громадян у Бучі під Києвом.

“Пам’ятаєте, скільки в них було розмов, що найсильніший солдат це російський, радянський. Ось ця махорка, самогон, кулі, більше йому нічого не треба. Всі інші солдати зніжені. З інших армій ніхто воювати не буде, всі бояться російського солдата. Ось на це був наголос, найімовірніше. Я думаю, це було велике одкровення, що вони помирають точно так само, як будь-який інший. І щось екстравагантне зробити він не може — танк загризти зубами він не може. Подвиги, які вони робили, — один на п’ятьох. Так, вони намагаються робити цю легенду, але вона не дуже працює”, — сказав Ступак.

Прорахувався Шойгу і з площею окупованих Росією українських територій — дані в його звіті більш ніж річної давності, проаналізував Telegram-канал “Верстка”.

“Імовірно, що зайві 20 тис. квадратних кілометрів, які Шойгу враховував як підконтрольні Росії, це території правобережної частини Херсонської області та сходу Харківської області, з яких російські війська відступили минулої осені. Приблизно таку саму площу становлять території, які перебували під тимчасовою окупацією Росії в цих районах”, — йдеться в інформації “Верстки”.

Тим часом, за майже два роки повномасштабної війни російська армія втратила в Україні десятки тисяч одиниць техніки: близько 6 тис. танків, понад 8 тис. артилерійських систем, майже 1 тис. РСЗВ. Такі дані оприлюднив Генеральний штаб Збройних сил України. За його даними, українські Повітряні сили знищили понад 1 600 крилатих ракет і 6 300 ударних безпілотників.

Читайте також: Піхоти ЗС РФ для інтенсивного використання вистачить до кінця зими, а після важких втрат Путін зобов’язаний буде розгорнути мобілізацію, — оглядач

Нагадаємо, загальна кількість втрат російської армії від початку вторгнення РФ вже перевищила 350 тис. військових.

Прямий ефір